Minister je namreč septembra lani v parlamentu dal jasno obljubo: "Minister za obrambo javno, jasno pove, 135 oklepnikov, 63 milijard z vso konfiguracijo". S tem je sprejel težko politično obveznost. Če je ne bi izpolnil, bi moral iz etičnih razlogov odstopiti. Kot kaže zdaj, Erjavec svoje obljube ni držal. Pogajalska skupina ministrstva je imela pred podpisom pogodbe s Patrio velike težave - kako slediti strokovnim vojaškim smernicam po sestavi bataljonov in hkrati ne na laž postaviti ministra, ki je dal javno obljubo. Marsikaj so skrili, vsega pa jim vendarle ni uspelo.

Reševanje ministra

Zaradi tega so precej spremenili konfiguracijo oklepnikov - namesto dvocevnih so kupili enocevne avtomatske minomete, precej naj bi zmanjšali število oklepnikov s protioklepnimi raketami... Predvsem pa, in to je ključno za dokaz, da minister Erjavec ni držal septembrske obljube - manjkajo naslednji oklepniki: izvidniški, inženirski, logistični in za zveze. Na obrambnem ministrstvu so nam dejali, da bodo to kupili kasneje, ker gre za elemente, "ki bodo zaradi razvoja tehnologij v naslednjih petih letih bistveno spremenjeni (tako cenovno kot tehnološko)".

Erjavec torej ni kupil polne konfiguracije oklepnikov in je stroške odložil v prihodnost. Za zdaj je namesto manjkajočih tipov oklepnikov kupil 25 kosov osnovnih vozil, ki jih bodo očitno kasneje nadgradili. Koliko bo to stalo, nam na obrambnem ministrstvu še niso odgovorili. Po neuradnih informacijah lahko zapišemo le, da bi nakup manjkajočih tipov vozil stal dodatnih 40 milijonov evrov, ker pa je Erjavec že kupil osnovna vozila brez opreme, bo ta znesek nekoliko nižji.

Rezervni deli

Posebno poglavje je nakup rezervnih delov in streliva. Tudi to je način, kako zmanjšati sedanjo ceno in stroške preložiti v prihodnost. Erjavec je s Patrio sklenil pogodbo za minimalno količino rezervnih delov, na Portugalskem pa so denimo kupili paket rezervnih delov v vrednosti 20 milijonov evrov. Tudi strelivo bo kupljeno kasneje. Za vse to bodo sklenjene nove pogodbe, kolikšno obremenitev za proračun bodo predstavljale, pa nam ni znano.