Študijo o domnevno pozitivnih učinkih jabolčnega kisa na zdravje, ki se je razširila po družbenih omrežjih, so umaknili zaradi številnih napak pri njenem nastajanju. Tudi avtorji raziskave, ki je bila objavljena leta 2024 v reviji BMJ Nutrition, Prevention & Health, so napake priznali in se strinjali z njenim umikom.

Velik odziv med znanimi vplivneži

Med drugim so trdili, da lahko jabolčni kis pomaga pri hujšanju, kar so spletni vplivneži pograbili z obema rokama. Francozinja Jessie Inchauspé, ki ima na instagramu več kot pet milijonov sledilcev pod vzdevkom Glucose Goddess (Boginja glukoze), je večkrat poudarila, kako pozitivni so učinki jabolčnega kisa.

Opozorilo pred poškodbami zobne sklenine

Po številnih kritikah so naredili novo študijo in ugotovili, da v osnovni mrgoli statističnih napak. »Vse bi morali jemati z zdravo mero skepse: če nekaj zveni predobro, da bi bilo res, gre najbrž za prevaro,« je dejala avstralska nutricionistka Rosemary Stanton. Opozorila je celo, da lahko uživanje jabolčnega kisa poškoduje zobno sklenino.

Vplivneži niso dobri svetovalci

Stantonova je ob tem opozorila še, da vplivneži širijo neutemeljene ugotovitve s področja prehrane pogosto le zato, da bi šli določeni izdelki bolje v prodajo. To temo so nedavno osvetlili v Netflixovi seriji z naslovom Apple Cider Vinegar (Jabolčni kis), ki temelji na resnični zgodbi avstralske blogerke. Ta si je izmislila, da je s pomočjo brezglutenske diete in ajurvedske medicine uspešno premagala možganski tumor.

Priporočamo