Uporaba konoplje se po svetu povečuje, saj je bilo leta 2021 ocenjenih 219 milijonov uporabnikov (4,3 odstotka svetovnega odraslega prebivalstva), vendar dolgoročni učinki ostajajo slabo razumljeni. Medtem ko so nekatere študije nakazovale možne protivnetne lastnosti ali lastnosti za uravnavanje telesne teže, so druge vzbudile pomisleke o  presnovi glukoze in inzulinski rezistenci.

Raziskovalci iz Bostonskega medicinskega centra v ZDA so analizirali elektronske zdravstvene kartoteke iz različnih zdravstvenih organizacij v ZDA in Evropi. Tako so med letoma 2010 in 2018 identificirali 96.795 posameznikov, ki so imeli diagnoze (od občasne uporabe do odvisnosti, vključno s primeri zastrupitve in odtegnitve), zaradi katerih so jih lahko označili za uživalce konoplje. 

Primerjali so jih s 4.160.998 zdravimi posamezniki (brez podatkov o uživanju substanc ali večjih kroničnih boleznih), ki so bili usklajeni glede na starost, spol in osnovne bolezni na začetku študije, in jim sledili pet let.

Po prilagoditvi podatkov, denimo  glede na holesterol HDL in LDL, nenadzorovan visok krvni tlak, uporabo kokaina, alkohola in več drugih dejavnikov tveganja, povezanih z življenjskim slogom, so raziskovalci ugotovili, da je bilo novih primerov sladkorne bolezni bistveno več v skupini z uporabniki konoplje (2,2 odstotka) v primerjavi z zdravo skupino (0,6 odstotka). Statistična analiza je pokazala, da je pri uporabnikih konoplje tveganje  razvoja sladkorne bolezni skoraj štirikrat večje kot pri neuporabnikih.

Kot priznavajo avtorji, niso ugotovili mehanizma, prek katerega naj bi uporaba konoplje vodila v povečanje tveganje za diabetes. Kot mogoč razlog navajajo inzulinsko rezistenco in nezdravo prehranjevanje.

»Ker postaja konoplja širše dostopna in družbeno sprejeta ter legalizirana v različnih državah, je bistvenega pomena, da razumemo njena potencialna tveganja za zdravje,« so povedali.

Priporočamo