Zvok nekakšnega grgranja iz kuhinjskega korita je pogosto prvi znak težav, ki sledijo. To pa vključuje počasno odtekanje vode in nazadnje neprijeten vonj, ki se razširi po prostoru. Zamašen odtok, na videz nepomembna nevšečnost, lahko hitro zagreni naš vsakdan. Preden pa sežete po agresivnih kemičnih sredstvih, strokovnjaki svetujejo, da rešitev poiščete v kuhinjski omarici.

V večini gospodinjstev je prva reakcija na zamašen odtok klic vodovodarja ali nakup močnih kemikalij, ki obljubljajo takojšnje rezultate. Vendar pa imajo te rešitve svojo ceno – ne samo finančno, temveč tudi okoljsko ter v smislu zdravja in varnosti. Malokdo pa se zaveda, da so najučinkovitejši pripomočki za vzdrževanje pretočnosti cevi že del naše kuhinje. Gre za preproste sestavine, katerih moč se skriva v osnovah kemije in fizike.

Preizkušena metoda

Najbolj preizkušena in učinkovita metoda za odpravljanje manjših zastojev temelji na kombinaciji sode bikarbone in alkoholnega kisa. Ne gre za ljudsko vražo, temveč za preprosto kemijsko reakcijo. Soda bikarbona (NaHCO3) v stiku z ocetno kislino v kisu sproži burno reakcijo. Pri tem nastajajo mehurčki ogljikovega dioksida, ki mehansko razrahljajo in dvignejo nakopičene maščobe, ostanke hrane in druge organske snovi.

Strokovnjaki še opozarjajo, da je redno preventivno vzdrževanje ključ do dolgoročne pretočnosti cevi. Z uporabo preprostih, varnih in cenovno ugodnih sestavin se lahko torej izognete resnejšim težavam in nepotrebnim stroškom.

Postopek je presenetljivo enostaven. V zamašen odtok nasujte približno pol skodelice (približno 100 gramov) sode bikarbone, takoj za tem pa prelijte z enako količino alkoholnega kisa. Odtok nemudoma zamašite s čepom, da reakcija steče znotraj cevi in ne uide na površje. Po petnajstih minutah, ko šumenje preneha, odtok sperite z večjo količino vrele vode. Ta postopek, če ga izvajamo preventivno enkrat na teden, učinkovito ohranja cevi čiste in preprečuje razmnoževanje bakterij, ki so glavni vir neprijetnih vonjav.

Kadar pri roki nimate sode bikarbone, je učinkovita alternativa navadna kuhinjska sol (natrijev klorid). Kristali soli delujejo kot blag abraziv, ki mehansko odstranjuje obloge s sten cevi. V kombinaciji z vrelo vodo, ki raztaplja strjene maščobe, lahko ta metoda reši manjše zamašitve, predvsem v kuhinjskih odtokih, kjer so maščobe glavni krivec. Čeprav je njena učinkovitost manjša od kombinacije sode bikarbone in kisa, je odlična za redno tedensko vzdrževanje.

Kolonije bakterij

V kopalniških odtokih težave pogosteje povzročajo lasje, ostanki mila in razrast mikroorganizmov v vlažnem okolju sifona. V teh primerih je segret alkoholni kis odličen zaveznik. Njegova kislost učinkovito uničuje kolonije bakterij in plesni ter tako nevtralizira vonjave. Čeprav ne bo raztopil večjega šopa las, bo znatno izboljšal higieno in svežino odtokov.

Pomembno pa je upoštevati nekatere omejitve teh metod. Uspešne so predvsem pri odstranjevanju organskih zastojev, kot so maščobe, ostanki hrane, usedline kave in mila. Težje pa se spopadajo z mehanskimi ovirami. Večji šopi las, ki se sprimejo v trdno kepo, ali tujki, kot so plastični delci, ki so pomotoma padli v odtok, zahtevajo drugačen pristop. V takšnih primerih je potrebna uporaba mehanske spirale za čiščenje cevi ali pomoč strokovnjaka.

Strokovnjaki še opozarjajo, da je redno preventivno vzdrževanje ključ do dolgoročne pretočnosti cevi. Z uporabo preprostih, varnih in cenovno ugodnih sestavin se lahko torej izognete resnejšim težavam in nepotrebnim stroškom, hkrati pa varujete svoje zdravje in okolje pred agresivnimi kemikalijami, ki lahko poškodujejo tako PVC cevi kot starejše kovinske instalacije.

Priporočamo