Kozarec burgundca ob večerji. Ohlajen chardonnay ob sončnem zahodu. Kozarec šampanjca na poroki. Običajno vino pijemo počasi, z užitkom. Razen v mirnem mestecu na severu Španije, kjer vino uporabljajo kot »orožje«. Vsako leto 29. junija se v kraju Haro v pokrajini La Rioja zbere na stotine domačinov, da proslavijo vino, po katerem je ta regija svetovno znana. Vrhunec praznovanja je La Batalla del Vino – vinska bitka.
Kar se je nekoč začelo kot verska procesija do bližnje puščavniške cerkve sv. Feliksa, zgodovinske cerkvice na vrhu hriba, je danes preraslo v živahen kulturni praznik, na katerem se udeleženci polivajo z rdečim vinom – s pomočjo vodnih pištol, veder in celo plastenk. Ta kaotičen in razigran dogodek vsako leto privabi množice turistov, ki si želijo okusiti njegov neponovljiv utrip. A kljub litrom vina, ki potujejo po zraku, so lokalni uradniki vse bolj zaskrbljeni, da bi se dogodek spremenil v le še eno priložnost za pretirano opijanje.
Festival s koreninami v preteklosti
»Ne smemo dopustiti, da ta praznik postane zgolj še ena pijače polna zabava,« je za portal CNN povedal José Luis Pérez Pastor, minister za kulturo, turizem, šport in mladino v pokrajini La Rioja. Praznovanje se začne ob 7.30, ko se župan mesta Haro in člani Bratovščine svetega Feliksa zberejo in vodijo romarje proti pečinam Bilibio, kjer stoji puščavniška cerkev. Po maši, ki poteka pred cerkvijo, raketa, ki jo spustijo v zrak, naznani začetek vinske bitke.
Udeleženci, oblečeni v belo in z rdečimi ruticami okoli vratu, se med seboj polivajo z vinom, dokler niso povsem prepojeni z njim in njihova oblačila postanejo temno vijolična. Čeprav je festival pogosto predstavljen kot lahkotna in zabavna prireditev, ima globoke korenine v lokalni zgodovini, veri in folklori.
Domneva se, da sega izvor praznika v 6. stoletje, ko so verniki romali v čast svetemu Feliksu v jame, kjer naj bi bil pokopan. Sčasoma so se ta romanja spremenila v bolj živahna praznovanja s tako imenovanimi vinskimi krsti, iz katerih se je razvila današnja vinska bitka. Druga zgodba o izvoru festivala sega v 12. stoletje in govori o sporih zaradi meje med Harom in sosednjim mestom Miranda de Ebro. Krajevni prebivalci naj bi več kot 400 let vsako leto hodili ob meji, da bi potrdili lastništvo zemljišč, nato pa naj bi se obredi končali v medsebojnem polivanju z vinom.
Pravila dogodka so objavljena na uradni spletni strani Batalla del Vino. Cilj festivala je pobarvati soseda z vinom in ga tako prekriti z njim, da bo nastala temnejša barva, kot je na tradicionalnem praporu mesta Haro – El Pendón de Haro. Ogromne cisterne z vinom, v vsaki je do 15.000 litrov, zagotovi mestna uprava za polnjenje vseh »vinskih orožij«. Skupno vsako leto porabijo do 50.000 litrov vina. Čeprav se komu zdi škoda vsega tega vina, gre večinoma za nižjekakovostno vino, ki ni primerno za prodajo v steklenicah – pogosto gre za presežke in odpadne serije. Po koncu bitke vino, ki steče po pobočju, vsrka zemlja ali ga odplakne dež.
Opoldne, po večurnem škropljenju, se množice zberejo na Plaza de la Paz, glavnem mestnem trgu v Haru, kjer se nadaljuje praznovanje z glasbenimi sprevodi in uličnimi nastopi. In ker smo v Španiji, praznovanje običajno vodi tudi do aren, kjer potekajo borbe s tori in druge tradicionalne prireditve.
Udeleženci čez dan običajno uživajo tudi v značilni regionalni jedi caracoles – polžih v omaki, narejeni iz paradižnika in paprike. V zadnjih letih je festival postal mednarodno prepoznaven, k čemur so pripomogli družbeni mediji in porast turizma.