Ljubitelji juhe so se tudi letos zbrali na edinstvenem festivalu slovenske goveje juhe pri nas, ki so ga pripravili na Vrhovem, v krajevni skupnosti radeške občine, tik ob meji s sosednjo, sevniško občino. Letos so organizatorji, domači Prosvetno društvo (PD) in Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Vrhovo, praznovali prvi mini jubilej, saj je bil festival peti po vrsti, čeprav so prvega pripravili pred šestimi leti. A vmes je bila epidemija covida-19, zato so bili enega prisiljeni izpustiti. Zanimivo pa je, da jih je na letošnjem, petem festivalu spremljalo skoraj enako muhasto vreme kot na prvem, zato so ekipe, ki so se lotile kuhanja pristne slovenske domače goveje juhe, morale iskati zavetje okoli društvenega doma. Kljub vsemu dežne kaplje niso odgnale obiskovalcev, zlasti tistih, ki brez goveje juhe ne morejo.

festival goveje juhe 2025 / Foto: Mojca Marot

Uroš Bizjak s harmoniko in Robi Mihelin s trobento sta poskrbela za prešerno razpoloženje v turobnem vremenu. / Foto: Mojca Marot

»Če smo doma in nimam kakšnih drugih obveznosti, je kuhanje goveje juhe ob nedeljah obvezno. Razen sredi poletja, ko je res vroče, takrat se ji odrečemo, a tudi ne vedno,« nam je zaupala ena od domačink, ki je vesela, da so se na Vrhovem odločili, da goveji juhi posvetijo kar festival. Zasluge za to ima domačin Fadil Mušinovič, ki je bil prejšnja leta tudi v komisiji za okušanje juhe. Ideja za festival se mu je porodila po enem od izletov v Srbiji, z Radečani pobrateni občini Velika Plana, kjer so se udeležili njihove pasuljade. Zamisel je bila všeč Andreji Burkelc Klajn, ki je več kot četrt stoletja, do letos, predsedovala PD Vrhovo, in tako se je v kraju, kjer stoji prva od niza hidroelektrarn na spodnji Savi, v letu 2019 zgodila krstna izvedba festivala, ki ima iz leta v leto več privržencev.

Za juho moraš imeti čas

»Prvi, ki nam je ponudil strokovno pomoč pri pripravi festivala, je bil zasavski kuharski mojster Lojze Čop,« ne pozabi omeniti Andreja Burkelc Klajn, ki je maja letos vodenje prosvetnega društva predala mlajši domačinki Nuški Golobič, sama pa je prevzela sekcijo za kulturo in kot idejna vodja festivala ostala njegova glavna koordinatorka.

festival goveje juhe / Foto: Mojca Marot

Ekipa z Vrhovega z novo predsednico PD Vrhovo Nuško Golobič / Foto: Mojca Marot

Predsednika prosvetnega in gasilskega društva verjameta, da je festival že postal tradicija, ki jo iz leta v leto nadgrajujejo, za kar gre zasluga tudi aktivnim članom obeh društev. Obiskovalci vsako leto radi prihajajo, in to od vsepovsod. Ob našem obisku smo naleteli tudi na druščino prijateljev iz Litije in Polhovega Gradca, ki so nam izdali, da so ne le veliki ljubitelji goveje juhe, temveč tudi naši dolgoletni redni naročniki. Za začetek so pokusili juho, ki jo je letos v imenu organizatorjev skuhala Romana Zeme, vodja kuhinje v prevzgojnem domu v Radečah, ki je vseh pet let tudi v komisiji, ki na koncu pokusi in oceni juhe.

festival goveje juhe 2025 / Foto: Mojca Marot

Loški zeliščarji so letos skuhali najboljšo govejo juho. / Foto: Mojca Marot

festival goveje juhe / Foto: Mojca Marot

Aktiv žena Šmarčna med pripravo domačih rezancev za zakuho / Foto: Mojca Marot

Letos je juhe kuhalo deset ekip: Društvo upokojencev Sevnica, Sončne gasilke domačega PGD Vrhovo, radeški območni odbor stranke SD, Loški zeliščarji Turističnega društva Loka, Kamerati Turističnega društva Senovo, Veseli Bizelanci z Bizeljskega, Aktiv žena Šmarčna, Bar Branka z Vrhovega, Čili klub Račica, moči pa sta v eni ekipi združili še domača krajevna skupnost in krajevna organizacija Rdečega križa. V tej so bili predsednik Drago Klanšek ter Simona Gračnar in Anica Rozman, ki so stojnico obložili tako z vrtninami, ki ne smejo manjkati v nobeni juhi, kot tudi z drugimi domačimi dobrotami. Glavni kuhar je bil Drago Klanšek, ki je skrbno preverjal, ali je juha preveč ali premalo slana, ali je meso že mehko in kakšen je nasploh okus. »Za juho si je treba vzeti čas, najboljša je, če se kuha počasi, po mojih izkušnjah vsaj tri ure,« nam je povedal.

V šnops luštrek, kaj pa v župo?

Kaj vse so dali v juho, nekateri niso želeli izdati, niti letošnji zmagovalni Loški zeliščarji iz TD Loka ne. Kot pove že njihovo ime, se še posebej spoznajo na zdravilne rožice, kar nam je potrdil tudi Bogdan Gomboc. »Sami nabiramo in sušimo zelišča, pa tudi sadje, iz katerega kuhamo likerje. Imamo lastni borovničevec, višnjevec, medico s čilijem, iz našega loškega cveta pa skuhamo domač jagermaister. In še eno posebnost imamo, ki je nima nihče drug: v šnops damo tudi luštrek,« nam je izdal. Ali so dali to znano kobulnico, podobno zeleni, tudi v juho, nam loški zeliščarji, ki so se festivala udeležili drugič, niso razkrili. So pa letos Bogdan Gomboc, Tadej Klenovšek in Vinko Starina, ki so se sklanjali nad jušnim loncem, skuhali najboljšo govejo juho. Mimogrede, vse ekipe so vanje zakuhale rezance, ki so jih prav tako pripravljali sproti, na stojnicah, so pa lahko doma pripravili testo zanje, si sami priskrbeli vso zelenjavo in druge dodatke, organizatorji so poskrbeli za meso.

festival goveje juhe / Foto: Mojca Marot

Članice DU Sevnica so imele najlepšo stojnico in tudi same so poskrbele za lepo opravo. / Foto: Mojca Marot

Strokovni vodja ocenjevalne komisije, ki je juhe vseh sodelujočih pokusila, je bil Rok Martinčič, v komisiji pa sta bila že prej omenjena Romana Zeme in Tilen Belošević, nekdanji tekmovalec šova Masterchef, ki je obiskovalcem ponujal okusne bombetke iz zelenjave in mesa iz juhe. Člani komisije so se strinjali, da so bile vse odlične, najboljšo pa so skuhali Loški zeliščarji. Olga Klanšek in Jožica Finkovič sta ocenjevali urejenost kuharjev in kuharic ter njihovih stojnic, zmago pa so si prislužile članice Društva upokojencev Sevnica, ki so skuhale drugo najboljšo juho. Tretja najboljša je bila juha vrhovškega Bara Branka. »Zelo simpatični so bili letos tudi Kamerati iz Turističnega društva Sevnica, sicer pa smo veseli vseh, ki se prijavijo. Upam, da bo prihodnje leto nekaj več ekip iz domačih logov, letos jih je bilo največ iz sosednje Sevnice,« je pripomnila Andreja Burkelc Klajn, ponosna na svojo hčer Uršo Klajn Marion, ki živi na Gorenjskem, a je kljub temu prišla na rodno Vrhovo, da je z mikrofonom v roki povezovala festival. Pletene izdelke iz šibja, košare in opletene steklenice je razstavil domačin Rado Simončič, ki je želel obiskovalcem pokazati tudi, kako izdelki nastajajo, a mu je dež to preprečil. Sicer pa so festival odprli člani skupine The Homegrowns pod vodstvom Roka Železnika, medtem ko sta za veselo vzdušje med stojnicami poskrbela domačina Uroš Bizjak s harmoniko in Robi Mihelin s trobento. 

Priporočamo