Študija je pokazala, da divji šimpanzi z uživanjem zrelega sadja dnevno v telo vnesejo okoli 15 gramov etanola, kar je količina, primerljiva s pollitrskim vrčkom piva.
Raziskovalci so opazovali divje šimpanze v narodnem parku Kibale v Ugandi in opazili, da gre opicam še posebno v slast zelo zrelo odpadlo sadje, denimo fige. Aleksej Maro, podiplomski študent na Univerzi Berkeley v Kaliforniji, je za Guardian povedal, da so tako samci kot samice v povprečju vsakodnevno s fermentiranim sadjem zaužili toliko etanola, kot če bi spili po pint 5-odstotnega piva (ameriški pint je 473 mililitrov).
Hipoteza o »pijani opici«
»Šimpanzi dnevno zaužijejo 5 do 10 odstotkov svoje teže v zrelem sadju, zato že nizke koncentracije predstavljajo visok dnevni vnos etanola,« pojasnjuje profesor Robert Dudley z Univerze Berkeley.
Dudley ob tem verjame, da uživanje alkohola med šimpanzi v divjini podpira njegovo hipotezo o »pijani opici«, po kateri ima človeška nagnjenost k uživanju alkohola korenine v potrebi naših prednikov primatov po energijsko bogatem zrelem fermentiranem sadju. Človeška sla po alkoholu verjetno izhaja iz te prehranske dediščine, pravi Maro. Več podrobnosti o teh ugotovitvah je objavljenih v znanstveni reviji Science Advances.
V preteklosti so raziskovalci že večkrat preučevali živalsko naklonjenost do alkohola. Leta 2015 objavljena študija je pokazala, da loriji in lemurji, kadar imajo na izbiro več možnosti, vsakič izberejo tisto z najvišjo koncentracijo alkohola. Tem nočnim primatom so ponudili več pijač – od vode iz pipe do sladkih nektarjev in napitkov z alkoholom. Vsakič znova jih je privabil alkohol.