Morski piškur je presenetil ribiča iz Nemčije. Foto: Wikipedia/Fernando Losada Rodríguez
Fernando Losada Rodríguez Wikipedia
Morski piškur se na kožo gostitelja pritrdi s pomočjo posebej oblikovanih ust, nato pa kožo predre s pomočjo množice zob in posebej za prediranje kože oblikovanega jezika. Foto: Wikipedia
Wikipedia
Morski piškur je presenetil ribiča iz Nemčije. Foto: Wikipedia/Fernando Losada Rodríguez
Ribič v šoku: Ujel "vampirsko ribo", podobno vesoljcem
Nočni ribolov na Renu pri Kölnu se je za ribiča Stefana Scheerja končal z neobičajnim ulovom. Namesto ščuke, ostriža ali smuča se mu je na trnek ujelo skrajno nenavadno bitje, ki še najbolj spominja na vesoljce iz filma Možje v črnem.
13. 06. 2025, 19.49
mg
Scheer, sicer trgovec, je iz vode potegnil redkega morskega piškurja, znanega tudi pod imenom morski vampir. Gre za ribo, ki velja za živeč fosil in se v zadnjih 500 milijonih let skoraj ni spremenila.
Njeno okroglo, z zobmi posejano ustje in kačasto telo spominjata na nenavadna bitja iz filmskega sveta. Namesto čeljusti ima prisesek, s katerim se prisesa na druge ribe in jim sesa kri.
»Takoj sem pomislil na tiste čudne like iz filma,« je povedal Scheer.
Morski piškur se na kožo gostitelja pritrdi s pomočjo posebej oblikovanih ust, nato pa kožo predre s pomočjo množice zob in posebej za prediranje kože oblikovanega jezika. Foto: Wikipedia
Morski piškur lahko zraste do 1,2 metra, običajno pa ne zaide daleč od morja. Življenjski cikel morskega piškurja se začne v sladkih vodah, po nekaj letih pa ličinke doživijo preobrazbo in odplavajo v slano vodo, kjer začnejo zajedati ribe. Morski piškur ni izbirčen in kri sesa mnogo različnim vrstam rib. Na kožo gostitelja se pritrdi s pomočjo posebej oblikovanih ust, nato pa kožo predre s pomočjo množice zob in posebej za prediranje kože oblikovanega jezika. V kri gostitelja sprosti poseben izloček, ki preprečuje zgoščevanje krvi. Gostitelj običajno pogine zaradi izgube krvi ali okužbe. Po enem letu zajedanja se piškurji vrnejo v sladko vodo, kjer se drstijo, izležejo ikre in nato poginejo.
Morski piškur ponekod velja za delikateso. V Nemčiji pa je tako kot v Slovenijii zaščitena vrsta. Ko ga je ribič prepoznal, ga je nemudoma izpustil nazaj v reko.