Sladkanje s čokolado, okušanje vina, glasbena spremljava, klepet in druženje … Vsemu temu smo bili v Podčetrtku priča na festivalu vina in čokolade, ki ni le praznik za razvajanje brbončic, temveč dogodek za povezovanje, promocijo slovenskih ponudnikov sladkih dobrot in vinske kapljice, pa tudi spodbujanje turizma v Obsotelju in širše. Letošnji jubilejni, deseti festival je konec prejšnjega meseca odprla godba na pihala iz Šmarja pri Jelšah, nastopili so Dejan Dogaja, Aleksej Ivačič Kolar, pevka Nina Pušlar in ansambel Raztur.
»Pred desetletjem smo si želeli narediti nekaj posebnega. Kljub majhnosti smo si želeli biti boljši, drugačni od konkurence, predstaviti smo želeli lokalno območje in poskrbeti, da si nas bodo obiskovalci zapomnili in se radi vračali. To nam je v teh desetih letih, ko se je zvrstilo več kot 500 ponudnikov in nas obiskalo okoli 33.000 obiskovalcev, tudi uspelo,« pravi Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek. Dobro se spominja festivala, ki so ga enkrat, prvič in zadnjič, pripravili na prostem, kjer je bilo za čokolado pretoplo, pa tudi leta covida-19, ko so veljali posebni ukrepi. »A vse smo uspešno prebrodili in danes se imamo, čeprav delamo, tudi 'fajn'. Obiskovalci to našo pozitivno energijo zagotovo čutijo,« je prepričan Misja. V šali je dodal, da so se v tem obdobju vendarle vsi malo postarali, otroci zrasli, čokolada in vse druge sladke pregrehe pa med ljudmi ostajajo enako ali še bolj priljubljene, kar velja tudi za vino in še zlasti penine.
Vinska in čokoladna fontana
»Letošnja posebnost je brez dvoma tri metre visoka vinska in čokoladna fontana, po kateri teče na eni strani vino in na drugi čokolada,« nas je opozoril župan Podčetrtka Peter Misja, ki se je najprej, čeprav v dežju, udeležil dobrodelnega teka Debra, ki združuje bolnike s kožo, krhko in ranljivo kot metuljevo krilo. Na festivalu je letos gostil župana nemškega Fichtelberga Sebastiana Voita z delegacijo, s katerimi je pobraten Podčetrtek, kjer domuje tudi največja čokoladnica Olimje, ki na festivalu sodeluje od prvega leta in ima največji razstavni prostor. Z nekaj sto kilogrami čokolade in čokoladnih pralinejev so obložili stojnice, ljudje pa so občudovali tako fontano, za katero so poskrbeli, kot grad Podčetrtek, ki so ga naredili iz bele čokolade.
»Res je bilo kar nekaj dela, a nam ni nič težko,« je bil ponosen Urban Videtič, lastnik čokoladnice Olimje, v kateri z ženo Matejo zaposlujeta trinajst ljudi, pri delu pa jima pomagajo tudi njuni trije otroci. »Žal mi je, da so se osnovne surovine tako zelo podražile, da smo bili prisiljeni zapreti čokoladnici v Mariboru in Kranju, da smo nekako uravnali stroške in jih nismo prevalili v višje cene izdelkov,« je malo potarnal Videtič. Kot je razložil, vsako leto poskrbijo za kakšen nov okus. Letos so čokoladi dodali pistacijo, ki je tudi v dubajski čokoladi. »A mi ostajamo pri naši, domači, olimski čokoladi,« je zatrdil. Smo pa dubajsko čokolado in praline videli pri drugih ponudnikih, ki so ponujali tudi druge sladke pregrehe, kot so donut krofi in torte, ameriški krofi, rjavčki (browniji), pa miniaturne tortice na palčki (cakepops), lučke, sladice v kozarčkih in podobno. Pralineje s pistacijo in limono, ki so bili z drugim mestom nagrajeni na nedavnem festivalu v Radovljici, so ponosno razstavili na stojnici čokoladnice Lucifer, kjer so imeli letos med drugim veliko ponudbo dražejev oziroma kroglic s sadnimi okusi, pa tudi lešnikov z okusom karamele, kokosa, kave, bele čokolade in drugih.
Malo drugače je dišalo s stojnice Strokovno izobraževalnega centra Alme M. Karlin Celje, saj so dijaki zaključnih letnikov pripravljali svinjski hrbet v soudu z vinsko peno, s koprivnimi žličniki in pomladno zelenjavo z rmanom. »Dijaki tu pripravljajo jed v živo, pred gosti, hkrati prejemajo pohvale in opazke, iz česar se veliko učijo,« je povedala Cecilija Božnik, učiteljica kuhanja.
Vino in pralineji za poroko
»Jaz pa pridem samo zaradi drobnega peciva, potic, pit, janeževih upognjencev in keksov,« je pripomnila Barbara Meglič, ki je redna obiskovalka festivala zadnjih šestih let. »Ko so pripravili četrti festival, sem bila gostja v termah Olimia in mi je bilo zelo všeč. Od takrat ga vsako leto obiščem,« je pojasnila, medtem ko je pokušala domače dobrote društva kmetic Ajda, ki bo prihodnje leto praznovalo abrahama. Predsednica društva Francka Javeršek se je spomnila, da je bilo prvo leto na festivalu vse skupaj skromnejše, zdaj pa je obiskovalcev vsako leto več. Društvo šteje 249 članic, za festival pa jih peciva in druge dobrote peče približno dvajset.
A ne smemo pozabiti na vinsko ponudbo. Medtem ko se pri stojnicah s sladkimi dobrotami zadržuje več otrok in nasploh nežnejši spol, je pri vinarjih drugače. »Prišel sem pokušat vina, ker bom kmalu potreboval dobro kapljico za poroko. Prepričan sem, da bom kaj primernega za to priložnost našel prav tu,« je dejal bodoči ženin Stanko iz okolice Maribora. Bodoča nevesta je medtem izbirala pralineje, ki jih bo, lično zapakirane, podarila svatom.
V Podčetrtku so na festivalu tudi letos izbrali županovo vino. Že peto leto zapored si je naziv prislužilo vino vinogradniške kmetije Volavšek, po domače pri Škorcu, ki ga bodo v Podčetrtku podarjali v protokolarne namene. »Gospodar kmetije je moj brat Jože,« je razložil David Volavšek, ki je na stojnici ponujal več sort vina, pa tudi dve novi sorti penine. »Te pridelujemo po klasični metodi, s fermentacijo na kvasovkah v steklenici,« je še pojasnil.