Chef Mojmir Šiftar je na premiernem dogodku v studiu Viba film predstavil letošnji okus prestižne linije argeta exclusive, v katerem je ujel svojo ustvarjalnost, navezanost na naravo in prekmurske korenine. Nova omejena serija jelen z aromatičnim čemažem in jurko predstavlja njegov osebni podpis, kombinacijo spominov, instinkta in kulinarične drznosti, ki jo je občinstvu predstavil s preprosto filozofijo: »Logike ni, vse je instinkt. Ali ti je nekaj všeč ali ni. Jaz ne bom nikoli skuhal ničesar, kar meni ni všeč. Ker če meni ni, ne more biti nikomur.«
Chef, ki kreativnost črpa iz divje narave in otroštva
Šiftar, danes eden najprepoznavnejših kuharskih ustvarjalcev mlajše generacije, ki s svojimi domiselnimi krožniki navdušuje goste restavracije Pen Klub, je že trinajsti chef, ki je sodeloval pri ustvarjanju argete exclusive. Ustvarjanje novega okusa je zanj pomenilo vrnitev domov – v Prekmurje, med gozdove, vinograde in okuse, ki so ga oblikovali. »Vse, kar mi je bilo predano skozi generacije, izhaja iz Prekmurja. To je prostor, kjer je kulturna dediščina še vedno neokrnjena, kjer okusi ostajajo pristni in kjer nikoli nisi lačen ali žejen,« je povedal v pogovoru na odru. Njegov okus temelji na treh elementih, ki ga spremljajo skozi vse življenje. Jelen, kralj gozda, ki ga je doma srečeval zaradi očetovega lovskega poslanstva, juronja (jurka), grozdje njegovega otroštva – aromatično, sladko, globoko povezano s prekmurskimi vinogradi – in seveda čemaž, divja rastlina, ki jo je nabiral že kot otrok in mu danes kot kuharju pomeni izjemno veliko zaradi svoje vsestranskosti. »Šel sem v svoje vesolje. Moral sem izhajati iz sebe, ker je to edino smiselno,« pravi Šiftar, ki verjame, da mora kreativnost v kuhinji izhajati iz osebne zgodbe. Njegov pogled na ustvarjanje okusov je intuitiven, sproščen in hkrati izjemno oseben: »Moja ustvarjalnost mora miriti mojo divjost. Biti divji po naravi zame pomeni biti vedno nekaj novega.«
Premierni dogodek, ki je Prekmurje prenesel v Ljubljano
Na dogodku je v prostorih studia zaživelo pravo Prekmurje: od vizualij do glasbe, ki jo je s svojim nastopom dopolnil še Vlado Kreslin. Gostje so premierno pokusili argeto exclusive, ki jo je chef predstavil v posebni izvedbi – s solnim cvetom iz Pirana, prahom čemaža, krompirjem in tradicionalnimi prekmurskimi ocvirkovimi pogačicami. »Zraven paštete se je postregel šampanjec. Zakaj ne? Tako kot šampanjec povežemo s kaviarjem, ga lahko tudi z vrhunskim namazom,« je pojasnil Šiftar.
Prestižna linija argeta exclusive od leta 2009 nastaja v sodelovanju z uveljavljenimi domačimi in tujimi chefi, ki vsako leto ustvarijo nov, edinstven okus. Namen te linije je jasen – približati vrhunsko kulinariko širšemu krogu ljudi. »Namenjena je posebni ciljni skupini – gurmanom, ljubiteljem dobrih okusov pa tudi tistim, ki se na to pot šele podajajo,« je povedala Petra Čadež, direktorica marketinga delikatesnih namazov v Atlantic Grupi. »Naše sodelovanje s chefi je privilegij, ki ga nimajo vse blagovne znamke, pa tudi pomembno poslanstvo – vrhunsko kulinariko ponuditi po dostopni ceni vsem, ki jih dobri okusi zanimajo.«
Omejena serija najprej izključno v Sparu
Letošnji izdelek prinaša tudi pomembno strateško novost: serija argeta exclusive à la Mojmir Šiftar bo na voljo izključno v trgovinah Spar po vsej Sloveniji. »Ključ do uspeha je sodelovanje s pravimi partnerji. S Sparom smo hitro našli skupen cilj – kupcem ponuditi le najboljše,« je ob tej priložnosti dejala Petra Čadež, Uroš Lozej, izvršni direktor komerciale pri Sparu Slovenija, pa je še dodal: »Med našimi kupci je veliko takšnih, ki cenijo gurmansko in lokalno ponudbo. Argeta je partner, ki lahko ponudi vrhunski izdelek z močnim lokalnim pečatom.«
Čeprav chef, ki bo prihodnje leto nadaljeval tradicijo argete exclusive, ostaja dobro varovana skrivnost, je letošnja zgodba neizpodbitno Šiftarjeva. S prekmursko identiteto, svojo »divjo naravo« in nepopustljivo ustvarjalnostjo je ustvaril izdelek, ki združuje osebno zgodbo in vrhunsko kulinariko – ter popolnoma uteleša poslanstvo linije argeta exclusive. Novi okus tako ni le nov kulinarični izdelek, temveč poklon Prekmurju, naravi in instinktu, ki ga chef tako rad poudarja: »Hrana je emocija. Ljubezen, spomini, otroštvo. Če kuham iz sebe, potem lahko nekaj dam tudi drugim.«