V srcu slovenske tradicije in kulturne dediščine leži starodavna praksa nabiralništva, ki združuje ljubezen do narave, znanje o divjih rastlinah in globoko spoštovanje do okolja. Slovenski nabiralci in ljubitelji divje hrane letos že tretjič pripravljajo Festival nabiralništva, ki je namenjen ohranjanju znanja, ki izhaja iz bogate tradicije zeliščarstva. Osrednja tema festivala tudi letos ostaja trajnostno nabiralništvo s poudarkom na pomenu primernega izkoriščanja narave in nabiranja njenih darov na način, da bo človekov vpliv na naravo kar najmanjši.
V nedeljo v Ljubljani
V začetku junija so na delavnicah v naravi po vsej Sloveniji slovenski nabiralci in gobarji širili znanje o divji hrani, udeleženci pa so spoznavali načela nabiralniške etike in spoštovanje do narave. Konec tedna se festivalske aktivnosti selijo v Ljubljano, natančneje na Pogačarjev trg, kjer se bo v nedeljo od 10. do 18. ure odvila glavnina festivalskega dogajanja.
Obiskovalce, ki bodo lahko uživali v pijači pivu iz bezga in jedli divje kot vrhunski slovenski šefi, bo pričakal bogat nabiralniško obarvan kulinarični program. Pripravljene so tudi brezplačne strokovne delavnice in literarni kotiček z gosti.
Na več kot štiridesetih stojnicah bodo obiskovalci festivala spoznavali razstavljalce in njihove prvovrstne, trajnostne lokalne izdelke iz sestavin, divje nabranih v naši naravi. Poskusiti bo moč hrano, različne fermentirane pijače ter druge dobrote izpod rok nabiralcev in vrhunskih kuharjev. Najmlajše pa čaka čaroben otroški kotiček, kjer bodo spoznavali rastline in izdelovali čajne mešanice.
Cilj festivala je ozaveščanje ožje in širše javnosti o ohranjanju okolja, dogodku se zato pridružujejo tudi okoljevarstvene nevladne organizacije.