Združenje lastnikov restavracij na Mallorci opozarja, da bi lahko bil znaten del njihovih članov letos prisiljen zapreti dejavnost. Nekatera območja beležijo upad števila gostov tudi do 40 odstotkov, v nekaterih restavracijah v tradicionalno turističnih mestih pa so na vrhuncu sezone zaposlene poslali na dopust.
Težave tudi za prevoznike in maloprodajo
Število rezervacij za julij in avgust je padlo za približno 20 odstotkov, najbolj zaradi manjšega števila gostov iz ZDA in celinske Španije.
V maloprodaji beležijo upad prihodkov med 10 in 20 odstotki, pravijo predstavniki Združenja malih podjetij Pimeco na Mallorci, saj vse manj britanskih, nemških in azijskih turistov obiskuje lokalne trgovine.
Španski minister za turizem Jaume Bauzà vztraja, da negativno razpoloženje domačinov do turistov ne vpliva bistveno na percepcijo države. Trdi, da je skupno število obiskovalcev še vedno solidno.
Juanmi Ferrer, predsednik Združenja restavracij CAEB na Mallorci, je že prejšnji teden opozoril, da bodo letos zaprli na stotine restavracij. »Poletje ni bilo dobro in mnogi ne bodo mogli preživeti. Tako slabega poletja nismo imeli že od pred pandemije,« je izjavil.
Ferrer poudarja, da je bil maj slab, še posebej zaradi slabega vremena, da tudi junij ni bil dober in da se ta trend nadaljuje tudi julija. Ponoči postane sicer malo živahneje, a dodaja, da je v povprečju število strank padlo med pet in šest odstotkov.
Čeprav je Palma polna turistov, Ferrer pravi, da velika večina ne hodi v restavracije, saj gre za »sendvič turiste«. Ocenjuje se, da je število gostov v mestnih restavracijah padlo v povprečju za osem do deset odstotkov.