Giorgio Armani se je rodil v Italiji, 11. julija 1934. Ustanovil je podjetje Armani, ki je preraslo meje visoke mode in konfekcije ter se razširilo na hotele, pohištvo in celo cvetje. Umrl je v četrtek, pri čemer je »do zadnjih dni ostal predan podjetju, kolekcijam ter številnim tekočim in prihodnjim projektom«, so zapisali v izjavi podjetja.
V svojem zadnjem intervjuju je za Financial Times priznal, da je njegova največja slabost nezmožnost, da bi prepustil nadzor. Ko zaradi bolezni prvič v karieri ni mogel prisostvovati trem modnim revijam junija in julija, je na daljavo odobraval podrobnosti, spremljal pomerjanja in ličenje manekenk.
»Vse, kar boste videli, je nastalo pod mojim vodstvom in nosi moj pečat odobritve,« je dejal.
Čeprav na dolgo življenje pomembno vplivata tudi sreča in genetika, bi zdravniki, ki se ukvarjajo z dolgoživostjo, njegovi delovni vnemi in dnevni rutini zagotovo pripisali veliko zaslug, piše Business Insider.
Delo je najboljše zdravilo
Armani je v modni industriji deloval 50 let in delo pogosto opisoval kot rešilno bilko. »Delo je najboljše zdravilo,« je dejal za Wall Street Journal leta 2024, pri devetdesetih letih. Čeprav se je tistega poletja soočal z zdravstvenimi težavami, je trdil: »Ko sem spet začel delati, sem se počutil bolje.«
Heidi Tissenbaum, profesorica biologije raka, ki raziskuje dolgoživost, je za Business Insider povedala, da je ohranjanje miselne aktivnosti ključnega pomena. Tudi raziskava iz leta 2023 je pokazala, da so bili zdravi stoletniki intelektualno dejavni in so se osredotočali na pozitivne vidike življenja.
In čeprav miselna stimulacija ne more ustaviti staranja možganov, dokazi kažejo, da lahko pomaga pri večji odpornosti proti simptomom alzheimerjeve bolezni, kot je pozabljivost.
Uravnotežena prehrana
Armani je prisegal na zdravo in uravnoteženo prehrano – njegova najljubša jed je bila testenine pomodoro. Pravila pa je občasno tudi prekršil, je leta 2012 povedal za Harper’s Bazaar.
Običajen zajtrk so sestavljali kava, toast z marmelado, sveže sadje in jogurt. »Enako, kot sem jedel kot otrok,« je dejal. Kosilo je bilo navadno lahko, popoldanska malica sadje, poleg tega pa je popil veliko vode ter hladnih in toplih zeliščnih čajev.
Za večerjo je pripravljal preproste jedi iz sestavin, kot so mocarela, paradižnik, piščanec in ribe, je dejal za Harper’s Bazaar leta 2016.
Njegova prehrana je zelo podobna sredozemski, ki temelji na polnovrednih živilih, zelenjavi, sadju in pustih beljakovinah. Raziskave kažejo, da tak način prehrane podaljšuje življenje ter zmanjšuje tveganje kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, rak in demenca.
Telovadil vsak dan
Še vsaj do novembra 2016, ko je imel že 82 let, je Armani vsako jutro telovadil. Začel je s 30-minutnim sprehodom na prostem ali na tekalni stezi, nadaljeval z aerobiko in vajami z utežmi, zaključil pa z raztezanjem, je poročal Harper’s Bazaar.
Ohranjanje telesne aktivnosti v starosti dokazano zmanjšuje tveganje prezgodnje smrti in kroničnih bolezni. Mnogi vitalni starejši, ki jih je intervjuval Business Insider, redno vključujejo gibanje v svoj vsakdan.