Življenje na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) je izziv. Kljub temu pogosto ne pomislimo na vse težave, s katerimi se soočajo astronavti. Eden od izzivov je tudi prehranjevanje. Že preprosti obroki zahtevajo natančno pripravo. Živila so vakuumsko zapakirana, pribor je magneten, žlice in vilice pa so privezane, da ne odlebdijo.
Kljub omejitvam si astronavti na ISS s pomočjo ustvarjalnostjo pripravljajo nekatere znane in priljubljene jedi, ki jih v vesolju sicer ne bi pričakovali. Pred kratkim je posadka na ISS v tem duhu pripravila vesoljski suši z vsakdanjimi postajnimi sestavinami: rižem, konzerviranim mesom, ribami, krekerji in začimbami.
Vesoljski suši priljubljen že od leta 2010
Za kulinarično popotovanje na Japonsko so pripravili dva krožnika. Na enem so bile kozice s pšeničnimi krekerji. Na drugem so pripravili suši z morskimi algami, rižem, tuno in konzerviranim mesom. Hrana s krožnikov ni pobegnila po zaslugi vlažnih omak, ki hrano prilepijo na krožnike. Oba krožnika pa sta bila na mizo pritrjena z ježki.
Vesoljski suši je sicer že več kot desetletje priljubljena izbira na ISS. Prvi poskusi z japonsko kuhinjo v vesolju segajo v februar 2010, ko je japonski astronavt Soichi Noguchi s seboj prinesel surove morske sadeže in jih delil z ostalimi astronavti.