VNedeljskem dnevniku že desetletja objavljamo rubriko Kmetijski nasveti. V njej bralci sprašujete, strokovnjak odgovarja. Seveda ne gre samo za »kmetijski« nasvet, pač pa tudi za nasvet za urejanje vrta, rastlin v notranjih prostorih in še marsikaj drugega. Odgovarja in svetuje mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije. Vprašanja lahko pošljete na info@nedeljski.si. Vabljeni.
***
Prosim vas, da mi odgovorite na vprašanje, zakaj je rdeči korenček nantes od zunaj (zelenje) kar počrnel in se posušil. Zrnja tudi ni bilo. Zanima me še, kako naj pridelujem rdeči korenček, peteršilj in rdečo peso. S čim naj gnojim to troje? Marija
Odgovor: Spoštovana gospa Marija, črnitev in sušenje listja (zelenja) na vašem korenčku je najverjetneje posledica glivične bolezni, kot je listna pegavost (Alternaria dauci). Ta se razvije v toplem in vlažnem vremenu, zlasti če je posevek pregost, saj se listje ne more hitro osušiti. Obolele liste takoj odstranite in uničite, nikar jih ne dajajte na kompost. Semena oziroma zrnja niste imeli, ker korenček cveti in semeni šele v drugem letu rasti.
Gnojenje in priprava tal: za korenček, peteršilj in rdečo peso velja, da ne prenašajo svežega hlevskega gnoja. Tla zato pognojite že jeseni, in sicer z dobro uležanim kompostom ali preperelim hlevskim gnojem. Spomladi dognojujte z gnojili, ki vsebujejo več fosforja (P) in kalija (K) ter manj dušika (N). Preveč dušika namreč spodbudi rast bujnega listja na račun slabšega razvoja korenov. Za zdrav pridelek je ključen tudi kolobar – na isto gredo jih sejte šele po treh do štirih letih.
Korenček: uspeva v rahlih in globokih tleh. Če so tla težka, naredite dvignjene grebene. Sejte ga od februarja do aprila za zgodnji pridelek in junija ter julija za jesensko ozimnico. Med rastlinami v vrsti naj bo 2–4 centimetre prostora. Posevek redno redčite, da ne bo pregost, saj to zagotavlja zračnost in preprečuje bolezni.
Peteršilj: gojimo ga podobno kot korenček, bodisi za korenino bodisi za liste. Odlično uspeva tudi v lončkih, ki jih jeseni prestavite v notranjost. Tako boste imeli svež peteršilj na voljo vso zimo.
Rdeča pesa: za stalni pridelek jo sejte v več terminih, od marca do julija. Med rastlinami v vrsti naj bo 5–10 centimetrov prostora, med vrstami pa 30 centimetrov. Tudi pri rdeči pesi je ključno, da pregost posevek po vzniku pravočasno razredčite. V sušnih obdobjih vse omenjene vrtnine redno zalivajte.