Rožmarin (Rosmarinus officinalis) s svojim prodornim aromatičnim vonjem in prijetno grenkim smolnatim okusom že tisočletja buri domišljijo, razvaja brbončice in služi človeštvu. Ta zimzeleni grm ni le ena temeljnih začimb v kulinariki, temveč rastlina z globoko zakoreninjeno zgodovino, bogato simboliko in presenetljivo širokim spektrom zdravilnih lastnosti, ki jih danes potrjuje tudi sodobna znanost.

Rožmarin, katerega ime izvira iz latinščine ros marinus ali »morska rosa«, je avtohtona rastlina sredozemskega bazena. Legenda pravi, da je ime dobil, ker je ponoči na njegovih igličastih listih kondenzirala morska vlaga, kar mu je dajalo videz z roso posutega grma. Najbolje uspeva na odprtih sončnih legah z dobro odcednimi rahlo alkalnimi (peščenimi ali kamnitimi) tlemi. V Slovenskem primorju ga lahko občudujemo v obliki bujnih dišečih živih mej, ki kljubujejo burji in poletni pripeki. V celinskih predelih, kjer so zime ostrejše, pa ga je pogosto treba gojiti v loncih, saj je občutljiv za temperature pod lediščem. Čez zimo ga prestavimo v svetel in hladen prostor, kjer temperatura ne pade pod ničlo, in ga zalivamo zmerno, le toliko, da se zemlja popolnoma ne izsuši. Obstaja več sort rožmarina, od pokončno rastočih, kot je sorta tuscan blue, do plazečih, kot je prostratus, ki so idealne za prekrivanje tal ali gojenje v visečih košarah.

Simbol ljubezni in varuh pred zlom

Zgodovina rožmarina je tesno prepletena z duhovnostjo, folkloro in vsakdanjim življenjem številnih civilizacij. Že stari Egipčani so ga uporabljali pri verskih obredih in balzamiranju. V antični Grčiji in Rimu je veljal za sveto rastlino, posvečeno boginji ljubezni Afroditi (oziroma Veneri). Verjeli so, da krepi spomin, zato so si študentje med učenjem v lase zatikali rožmarinove vejice, da bi si lažje zapomnili snov. Ta simbolika se je ohranila skozi stoletja; Ofelija v Shakespearovem Hamletu reče: »Tukaj je rožmarin, to je za spomin.«

V srednjem veku je rožmarin dobil vlogo varuha pred zlom. Ljudje so ga sežigali v domovih in bolnišnicah, da bi prečistili zrak in se zaščitili pred kugo in drugimi boleznimi. Verjeli so, da odganja zle duhove, zato so vejice obešali nad vrata in jih polagali pod blazine. Bil je nepogrešljiv na porokah kot simbol zvestobe in ljubezni, neveste so nosile rožmarinove venčke, mladoporočenca pa sta skupaj posadila grmiček. Hkrati je bil prisoten tudi na pogrebih, kjer so ga polagali v krste kot obljubo, da pokojni ne bo pozabljen. Krščanska legenda pripoveduje, da so bili cvetovi rožmarina sprva beli, a so pomodreli, ko je Devica Marija na grm med begom v Egipt odložila svoj moder plašč. Od tod tudi eno njegovih ljudskih imen – Marijin grm.

Steber sredozemske kuhinje

V kulinariki je rožmarin pravi kralj aromatičnih zelišč. Njegov močan, prodoren in rahlo kafrov okus se izjemno dobro poda k mastnim jedem, saj njegove učinkovine pomagajo pri prebavi maščob. Je ključna sestavina številnih jedi:

Meso: Nepogrešljiv je pri jagnjetini, svinjini, teletini, divjačini in perutnini. Pečen piščanec, natrt z maslom, soljo, česnom in rožmarinom, je prava klasika. Lesnate vejice rožmarina lahko uporabimo celo kot nabodala za ražnjiče, ki med peko oddajajo svojo čudovito aromo.

Hrustljav pečen krompir z rožmarinom in česnom

Sestavine:

1 kg  krompirja,

3 do 4 stroki česna,

2 vejici svežega rožmarina,

3 žlice oljčnega olja,

groba morska sol in sveže mleti poper.

Priprava:

Pečico segrejte na 200 °C. Krompir operite in narežite na krhlje. Kuhajte ga v slani vodi 10 minut, nato dobro odcedite. V skledi zmešajte krompir, oljčno olje, strte stroke česna in osmukane lističe rožmarina. Razporedite po pekaču, solite, poprajte in pecite 25–30 minut, dokler ne postane zlato rjav in hrustljav.

Ribe: Odlično dopolnjuje okus pečenih rib, zlasti tistih bolj mastnih, kot so skuše ali sardele. Vejico rožmarina položimo v trebušno votlino ribe pred peko.

Zelenjava: Pečen krompir z rožmarinom je priloga, ki nikoli ne razočara. Odlično se ujema tudi z bučkami, jajčevci, paradižnikom, papriko in gobami.

Enolončnice, juhe in omake: Obogati okus paradižnikovih omak, minešter in gostih zelenjavnih juh.

Peka: Drobno sesekljan rožmarin, vmešan v testo za kruh, fokačo ali grisine, ustvari dišečo in okusno pekovsko mojstrovino.

Kreativna uporaba: Rožmarin lahko dodamo v oljčno olje ali kis za pripravo aromatičnih prelivov. Iz njega lahko skuhamo sirup, ki ga uporabimo v limonadah, koktajlih (še posebej se poda k džinu) ali za prelivanje sladic, kot je panakota.

Osvežilni rožmarinov sirup

Sestavine:

250 ml vode,

200 g sladkorja,

3–4  sveže vejice rožmarina.

Priprava:

V kozici združite vodo in sladkor. Segrevajte na srednji temperaturi in mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Dodajte vejice rožmarina, zavrite, nato pa zmanjšajte ogenj in kuhajte na majhnem ognju 5 minut. Odstavite in pustite, da se rožmarin namaka v sirupu vsaj 30 minut (ali dlje za intenzivnejši okus). Precedite skozi cedilo in shranite v čisti steklenici v hladilniku. Uporabite za pripravo osvežilnih pijač.

Pri uporabi rožmarina velja pravilo zmernosti. Ker je njegov okus zelo intenziven, ga uporabljamo premišljeno. Pri kuhanih jedeh ga dodamo proti koncu, da ne razvije premočne grenkobe. Cele vejice po kuhanju lažje odstranimo.

Zdravilna moč, skrita v iglicah

Rožmarin ni le začimba, temveč tudi močno zdravilno zelišče. Vsebuje številne bioaktivne spojine, kot so eterična olja (cineol, kafra, borneol), flavonoidi, tanini in rožmarinska kislina, ki imajo izjemne antioksidativne, protivnetne in antiseptične lastnosti.

Izboljšuje prebavo: Spodbuja izločanje žolča in prebavnih sokov, kar olajša prebavo težke in mastne hrane. Učinkovito lajša napihnjenost, krče in vetrove. Skodelica toplega rožmarinovega čaja po obroku lahko dela čudeže.

Krepi spomin in kognitivne funkcije: Znanstvene študije potrjujejo tisto, kar so vedeli že stari Grki. Vonj rožmarinovega eteričnega olja dokazano izboljšuje koncentracijo, budnost in spomin. Izboljšuje prekrvavitev možganov in varuje pred oksidativnim stresom.

Lajša bolečine: Kopeli z dodatkom rožmarina ali masaža z rožmarinovim oljem (vedno razredčenim v nosilnem olju) sproščajo napete mišice po telesni dejavnosti in lajšajo bolečine pri revmatizmu in artritisu.

Spodbuja krvni obtok: Je odličen tonik za ožilje, pomaga pri sindromu mrzlih rok in nog ter splošni utrujenosti.

Nega las in lasišča: Izvlečki rožmarina so pogosta sestavina šamponov in tonikov za lase. Spodbujajo prekrvavitev lasišča, krepijo lasne mešičke, preprečujejo prekomerno izpadanje las in delujejo proti prhljaju.

Previdnost pri uporabi

Kljub številnim koristim je potrebna previdnost. Uporaba večjih količin rožmarina v terapevtske namene se odsvetuje nosečnicam, saj lahko spodbudi krčenje maternice. Prav tako naj bodo previdni ljudje z visokim krvnim tlakom, epilepsijo in tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi. Eterično olje rožmarina je izjemno koncentrirano in se nikoli ne sme uživati ali nanašati nerazredčeno na kožo.

Rožmarin je veliko več kot le začimba. Je rastlina z dušo, ki nas povezuje z zgodovino, naravo in umetnostjo dobre hrane. Vključite ga v svojo kuhinjo in pustite, da vas njegova sredozemska esenca popelje na potovanje vonjev in okusov. 

Priporočamo