V Nedeljskem dnevniku že desetletja objavljamo rubriko Kmetijski nasveti. V njej bralci sprašujete, strokovnjak odgovarja. Seveda ne gre samo za »kmetijski« nasvet, pač pa tudi za nasvet za urejanje vrta, rastlin v notranjih prostorih in še marsikaj drugega. Odgovarja in svetuje mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije. Vprašanja lahko pošljete na info@nedeljski.si. Vabljeni. Tokrat prvič objavljamo vprašanje in odgovor tudi na našem spletu.
***
Ob izkopu prvega letošnjega mladega krompirja sem opazil, da ima pridelek na nekaj gomoljih temne, skoraj črne lise, nekateri imajo celo globoke razjede. Ko jih prerežem, je pod lupino videti rjavkasto, razkrojeno meso. Škropili nismo, vlage v tleh pa je bilo dovolj. Za katero bolezen gre in ali je tak krompir sploh užiten?
Urban, po e-pošti
Odgovor: Glede na vaš opis gre z veliko verjetnostjo za okužbo s krompirjevo plesnijo (Phytophthora infestans), ki je poleg listja prizadela tudi gomolje. Gre za glivično bolezen, ki se najhitreje širi v toplem in vlažnem vremenu. Čeprav jo najpogosteje poznamo po značilnih pegah na listih, je najnevarnejša prav okužba gomoljev.
Na površini okuženih gomoljev se pojavijo značilne temne, nekoliko udrte in usnjate pege. Pod njimi je tkivo rjavkasto in se postopoma razkraja, meja med zdravim in obolelim delom ni ostra. Tak krompir ni primeren za prehrano, še manj pa za ozimnico, saj v skladišču hitro zgnije in okuži še zdrave gomolje.
Kako ukrepati in preprečiti težave v prihodnje?
– Med rastjo je priporočljivo redno škropljenje z ustreznimi fungicidi. O izbiri pripravkov in pravilni uporabi se posvetujte v kmetijski apoteki ali vrtnem centru.
– Približno dva tedna pred načrtovanim izkopom je priporočljivo uničiti cimo (nadzemni del krompirja), na primer s košnjo. S tem preprečite prenos okužbe z listja na gomolje in omogočite, da se kožica gomoljev utrdi.
– Sajenje odpornejših sort in kolobar: izberite sorte, ki so odpornejše proti plesni. Prav tako dosledno upoštevajte kolobar – krompir sadite na isto gredo največ na vsaka tri do štiri leta.
– Gomolje vedno izkopavajte v suhem vremenu, da zmanjšate možnost okužb.
Kaj storiti takoj? Okužene gomolje nemudoma izločite in zavrzite, da preprečite širjenje bolezni. Preostali pridelek dobro presušite in ga shranite v hladnem in zračnem prostoru ter ga redno pregledujte.