Pogosto se to pripeti pri praženju čebule in zelenjave ali pečenju mesa. Že majhna nepozornost lahko povzroči, da se hrana na dnu posode zažge in počrni. A brez skrbi – v večini primerov je kosilo mogoče rešiti. Tukaj je nekaj trikov, kako to storiti:
Prvo pravilo: ne mešajte!
Če opazite, da se je jed zažgala, jo takoj odstavite z ognja in je nikakor ne mešajte. Z mešanjem boste zažgani del s spodnjega dela posode porazdelili po celotni jedi, kar bo povzročilo grenak okus.
Zgornji sloj prestavite v novo posodo
Z žlico ali lopatico počasi prenesite samo zgornji, nezažgani del jedi v drugo posodo. Ne praskajte po dnu! Po potrebi žrtvujte spodnjih nekaj centimetrov jedi, da rešite preostanek.
Pri juhah in enolončnicah lahko vsebino tudi nežno prelijete – vendar zelo previdno, da usedlina ostane na dnu.
Zmanjšajte vonj in okus po dimu
Če se je jed »navzela« vonja po dimu, ga lahko omilite s kosom surovega krompirja. Tega dodajte k jedi, kuhajte še deset minut in nato odstranite.
Kos kruha brez skorje prav tako vpije neprijetne vonjave.
V nekaterih primerih pomaga tudi malo limoninega soka ali kisa, a pazite, da ne spremenite okusa jedi v napačno smer.
Za suhe jedi – previdno postrgajte
Če ste v pečici spekli meso, zelenjavo ali lazanjo in je spodnja plast ožgana, poskusite rešiti zgornji del. S tankim nožem ali lopatico ločite nepoškodovan del in ga prenesite na čist krožnik. Če je ožgan le rob, ga odrežite. Zdi se nepomembno, a pogosto boste rešili več kot polovico jedi. Ne poskušajte rešiti vsega za vsako ceno.
Če pa ste »pogoreli« na celi črti in celotna jed diši po dimu ter ima grenak okus, je bolje, da prenehate s poskusi reševanja. V tem primeru si raje pripravite sendviče in se lastni nerodnosti le nasmehnite.