Edvard Benedetič in Andrej Murenc Foto: Jaka Jeraša
Jaka Jeraša
Edvard Benedetič in Andrej Murenc Foto: Jaka Jeraša
Jaka Jeraša
Edvard Benedetič in Andrej Murenc Foto: Jaka Jeraša
Kot brata iz Brd: Proizvodnja vinjaka je tek na dolge proge
Starejše generacije se gotovo spomnijo znamenitega Slovinovega, Rubinovega in Badlovega vinjaka, ki so med žganicami kraljevali od šestdesetih do devetdesetih let. Nato je prišla era znamenitega vipavskega vinjaka pilon, dragega kot žafran, dandanes pa se v spretnosti pridelave in proizvodnje vinjaka preskušata tudi Edvard Benedetič in Andrej Murenc.
Starejše generacije se gotovo spomnijo znamenitega Slovinovega, Rubinovega ali Badlovega vinjaka, ki so med žganicami kraljevali od šestdesetih do devetdesetih let. Nato je prišla era znamenitega vipavskega kot žafran dragega vinjaka pilon, dandanes pa se v spretnosti pridelave in proizvodnje vinjakov poskušata tudi Edvard Benedetič in Andrej Murenc.
Edvard Benedetič in Andrej Murenc nista vinarja, sta pa oba zadružnika kleti Brda, zato je surovine, torej vina, za destilacijo vinjaka vedno dovolj. Ker sta si na videz tako podobna, da ju imajo ljudje pogosto za brata, sta svojo destilarno, ki stoji v Dolnjem Cerovem v Goriških brdih, poimenovala KuBrata ZBrd oziroma, da bo lažje razumeti, Kot brata iz Brd.
Nekako se zdi logično, da se v Goriških brdih, ki slovijo po vinu, prideluje tudi vinjak. Danes ima marsikateri vinar v svojem portfelju še kakšno hišno žgano pijačo, naj bo to grapa oziroma tropinovec ali pa vinjak. Bolj se zdi nenavadno, da sta edina v Brdih, ki sta se posvetila izključno destilaciji vinjaka.