Jajce na oko, stalnica jutranjih obrokov in hitrih večerij, je jed, ki jo pozna tako rekoč vsakdo. Njegova priprava se zdi zelo enostavna, skorajda samoumevna: kanček olja, jajce, ščepec soli in popra. Toda kaj, če bi vam povedali, da se v tej preprostosti skriva potencial za kulinarično odkritje, ki bo za vedno spremenilo vaš pogled na to klasično jed?

Kulinarični strokovnjaki in gurmani po svetu namreč opozarjajo na eno samo, pogosto spregledano sestavino, ki skromno jajce na oko povzdigne v jed z nepričakovano globino okusa.

Skrivnost pa ne tiči v eksotičnih začimbah ali dragih dodatkih, temveč v nečem, kar večina že ima v svoji shrambi – v paradižnikovi mezgi. Ta gosta, rdeča pasta, običajno rezervirana za osnove omak in enolončnic, se izkaže za presenetljivega, vendar izjemno učinkovitega čarovnika okusa.

Izjemen učinek

Zamisel je preprosta, učinek izjemen. Namesto da bi jajce preprosto ocvrli na olju, postopek zahteva majhen, vendar ključen vmesni korak. Preden v ponev ubijete jajce, na segretem olju na kratko popražite približno eno čajno žličko paradižnikove mezge na eno jajce.

Med praženjem se zgodi prava čarovnija. Sladkorji v paradižniku karamelizirajo, okus pa se poglobi in postane intenzivnejši, z rahlo dimljeno noto. Ko mezga spremeni barvo v temnejši, opečnat odtenek in zadiši po praženih paradižnikih, je čas za naslednji korak: jajce preprosto ubijete neposredno na plast dišeče mezge.

Paradižnikova mezga pa jedi ne obogati le z okusom, temveč tudi s hranilno vrednostjo. Gre za koncentriran vir zrelih paradižnikov, kar pomeni, da so v njej v zgoščeni obliki prisotne vse njihove koristne snovi.

Rezultat je jajce na oko, kot ga še niste poskusili. Spodnji del beljaka se spoji s paradižnikovo osnovo in ustvari hrustljavo, (če želimo tudi pikantno) skorjico, polno okusa. Ta teksturni in aromatični kontrast med hrustljavo podlago, mehkim beljakom in tekočim rumenjakom je tisto, kar jed naredi tako posebno.

Na koncu jo začinite po okusu – sol, poper, morda ščepec čilija ali paprike se odlično podajo h globokemu okusu paradižnika. Sveža zelišča, kot sta peteršilj ali bazilika, pa dodajo piko na i.

Spogledovanje s šakšuko

Ljubitelji kombinacije jajc in paradižnika bodo v tej ideji prepoznali sorodnost s priljubljeno severnoafriško in bližnjevzhodno specialiteto, imenovano šakšuka (shakshuka). Pri tej jedi so jajca poširana v bogati, začinjeni paradižnikovi omaki s papriko, čebulo in kumino. Opisani trik s paradižnikovo mezgo lahko razumemo kot poenostavljeno različico te izkušnje, ki jo lahko poustvarimo v nekaj minutah.

Paradižnikova mezga pa jedi ne obogati le z okusom, temveč tudi s hranilno vrednostjo. Gre za koncentriran vir zrelih paradižnikov, kar pomeni, da so v njej v zgoščeni obliki prisotne vse njihove koristne snovi.

V ospredju je likopen, močan antioksidant, ki daje paradižniku značilno rdečo barvo in ščiti celice pred poškodbami prostih radikalov. Zanimivo je, da je likopen iz predelanih paradižnikov, kot je mezga, za telo lažje dostopen kot iz svežih sadežev. Poleg tega je paradižnikova mezga dober vir vitaminov C in A, kalija ter prehranskih vlaknin.

Ker je, odvisno od različice, nizkokalorična, brez maščob in z malo sladkorja, predstavlja zdrav in preprost način za vključitev zelenjave v vsakdanje obroke ter dodajanje kompleksnosti okusa brez nepotrebnih kalorij. 

Priporočamo