Kot v en glas zatrjujejo raziskovalci gastronomske dediščine, je nedvomno to, da vojvodinjin krompir izvira iz Francije in da nastanek te jedi prefinjenega okusa in videza datira v 18. stoletje. O tem, kdo je vojvodinja, po kateri se jed imenuje, pa se krešejo različna mnenja. Ena izmed teorij pravi, da naj bi jed prvič pripravili za britansko vojvodinjo, ki je obiskala Francijo oziroma dvor kralja Ludvika XV. In ker vojvodinje ne nosijo krone, je glavni kuhar v njeno čast pripravil krompirjevo jed v obliki njenega klobuka. Druga anekdota pa omenja vojvodo in vojvodinjo Burgundsko, ki naj bi bila znana po ljubezni do vrhunskih jedi in zabave.

Vojvodinjin krompir

Sestavine:

Za vojvodinjin krompir

       800 g       krompirja

       50 g       masla

       3       rumenjaki

       50 ml       mleka

              sol in poper po okusu

              ščepec muškatnega oreščka

       1       rumenjak

Za svinjske medaljone v gobovi omaki

       600 g       svinjske ribice

       2 žlici       masla

       2       šalotki

       250 g       šampinjonov

       1 strok       česna

       0,5 žličke       posušenega timijana

       300 ml       jušne osnove

              sol in poper

Priprava:

1       Medaljone na obeh straneh rahlo posolimo in jih na hitro opečemo na obeh straneh ter jih preložimo na topel krožnik in pokrijemo, da ostanejo topli.

2       V ponev, v kateri smo pekli meso, damo maslo in na njem popražimo šalotko, da postekleni, dodamo šampinjone, česen in timijan ter vse skupaj med mešanjem pražimo še dve minuti, nato pa prilijemo jušno osnovo in vse skupaj dušimo kakšno minuto.

3       V omako vrnemo pečene medaljone in pustimo, da se vse skupaj na zmernem ognju kuha še pet minut.

Priprava vojvodinjinega krompirja:

1       Krompir olupimo, ga narežemo na koščke in skuhamo do mehkega. Nato mu dodamo maslo in ga pretlačimo, da nastane kremasta zmes, ki ji dodamo še rumenjaka, mleko, sol, poper in muškatni orešček.

2       Tako pripravljen krompir denemo v vrečko za okraševanje z zvezdastim nastavkom in na pekaču, obloženem s papirjem za peko, oblikujemo kupčke, ki jih premažemo z rumenjakom ter jih pečemo v predhodno segreti pečici približno 15–20 minut, da se obarvajo zlatorjavo.

Legenda opisuje, da naj bi jed ustvaril njun osebni kuhar, ki ga je aristokrat zadolžil, da naj za eno izmed svečanih pojedin pripravi kakšno novo, a impresivno jed iz krompirja. Spretni kuhar se je odločil, da bo na poseben način obdelal pire krompir, ki je bil takrat že priljubljena jed. Prvi znani recept za vojvodinjin krompir, kot trdijo gastronomski kronisti, je bil objavljen v meščanski kuharici z imenom La Nouvelle Cuisinière Bourgeoise leta 1746 in od takrat naprej je hitro postal sinonim za razkošje in posebne priložnosti, besedna zveza »à la duchesse« pa je v francoski kuhinji postala sinonim za vsako jed, ki vsebuje mešanico pire krompirja in jajčnega rumenjaka.

Grahova juha

Sestavine:

400 g       svežega graha

20 g       masla

30 g       čebule

20 g       slanine

10 g       moke

       sol in poper, peteršilj

Priprava:

Najprej skuhamo grah do mehkega. Na maslu prepražimo na drobno sesekljano čebulo, dodamo moko, nato pa kuhan grah z vodo vred in vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Juho prevremo, dodamo sol in poper, postrežemo pa z zlatimi kroglicami ali krutoni.

Bolj poglobljeni preučevalci zgodb, povezanih s prehranjevanjem v preteklosti, so v tej jedi našli celo teorijo o tem, da so slavo na tak način pripravljenemu krompirju v zadnjih dekadah 18. stoletja spisali namenoma, da bi vzpodbudili zanimanje za krompir tudi med kmečkim in delavskim prebivalstvom, saj je bilo v sredini 18. stoletja pridelovanje krompirja v Franciji prepovedano. Francoski parlament je leta 1748 namreč prepovedal gojenje krompirja – dekret so odpravili šele leta 1772 – ker so bili takrat prepričani, da povzroča gobavost. Kasneje, v 19. stoletju, so recept za vojvodinjin krompir prinesli priseljenci tudi v ZDA, kjer je postal prava zvezdniška jed, dostopna tudi običajnim gospodinjstvom. Med ameriško gospodarsko krizo leta 1929 je zvezna vlada sodelovala s kopico državnih kmetijskih agencij, da bi vzpodbudili gojenje krompirja, ameriški urad za gospodinjstvo pa je potrošnike prepričeval, naj pokusijo manj običajne jedi iz krompirja, med drugim krompir vojvodinje. Leta 1943 je takratna prva dama Eleanor Roosevelt javnosti posredovala jedilnike in recepte za pripravo devetih obrokov, ki so bili postreženi v Beli hiši, in ena izmed teh jedi je bil tudi vojvodinjin krompir, po končani vojni pa so v New York Timesu leta 1949 ob pečenem piščancu ali pečeni ribi promovirali krompir vojvodinje kot poceni alternativo govedini. Vojvodinjin krompir se je znašel tudi v zgodovinskih spisih, ki omenjajo prijateljstvo med Sovjetsko zvezo in ZDA. Ko se je septembra 1959 ameriški predsednik Dwight Eisenhower srečal s sovjetskim voditeljem Nikito Hruščovom v Camp Davidu, je bilo v poročilu s sestanka med drugim omenjeno, da je bila ena izmed prilog k pečenim rebrom in pečenemu rdečemu hlastaču vojvodinjin krompir. 

Biskvit s češnjami

Sestavine:

2       jajci

150 g       sladkorja

300 g       jogurta

350 g       gladke moke

1 dcl       oljčnega olja

1       pecilni prašek

½ kg       češenj

Priprava:

Češnje najprej razkoščičimo. Jajca in sladkor penasto umešamo, dodamo moko, ki ji primešamo pecilni prašek, olje, navadni jogurt ter vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Pekač obložimo s papirjem za peko in v njem enakomerno razporedimo tekoče testo, nanj pa položimo češnje. Biskvit pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 45–50 minut, nato pa ga ohladimo, razrežemo na kocke in posujemo s sladkorjem v prahu.

Priporočamo