Hiša Franko iz Kobarida, s kuharico Ano Roš je tudi letos ohranila najvišje priznanje – tri Michelinove zvezdice. Lahko bi rekli, da ji še vedno sledi Restavracija Milka iz Kranjske gore, kjer kuha David Žefran, ki je ponovno prejela dve zvezdici. Po eno zvezdico ima sedem restavracij: Pavus (Laško), Grič (Šentjošt), Dam (Nova Gorica), Gostilna pri Lojzetu (Zemono), Hiša Denk (Zgornja Kungota), COB (Portorož) in Hiša Linhart (Radovljica).
Po novem ima zeleno zvezdico trajnosti v vodniku devet slovenskih gostiln, na novo je zeleno zvezdico prejela restavracija hotela Plesnik, v kateri ustvarjata kuharska mojstra Janez Bratovž in Tom Čopar. Ostale restavracije z zeleno zvezdico so Galerija okusov (Novo Celje), Krištof (Predoslje), Repovž (Šentjanž), Grič (Šentjošt), Hiša Franko (Kobarid), Hiša Linhart (Radovljica), Mahorčič (Rodik) in Špacapanova hiša (Komen).
Kar nekaj sprememb je pri oznaki Bib Gourmand, ki jo podeljujejo za dobro razmerje med ceno in kakovostjo (poceni in dobro), so na novo prejele restavracije Lesnika (Mozirje), Etna (Divača) in Gredič (Goriška brda), nosijo jo tudi Faladur (Višava), Rajh (Bakovci), Ruj (Dol pri Vogljah), Hotel Jožef (Idrija), Kodila (Markišavci), Lalu (Celje), Mahorčič (Rodik), Majerca (Bohinj) in Triangel (Kranjska gora). Zanimivo, Gostilna na Gradu, ki je to oznako nosila lani, je v novem vodniku nima več.
Prve kritike
Nove restavracije, omenjene v letošnjem Michelinovem vodniku za Slovenijo, so močno različne med seboj. Po eni strani so to lahko resne razkošne restavracije, po drugi pa komaj omembe vredni bistroji ali gostilne: restavracija Dveri Pax (Jarenina), Grad Štanjel Restaurant & Lounge, Hiša Raduha (Luče), Jaz by Ana Roš (Ljubljana), Old Cellar Bled, Plesnik (Logarska dolina), Salicornia (Koper), TaBar in The Restaurant, obe Ljubljana.
Letos so prvič podelili tudi tri posebne nagrade. Nagrado za mladega kuharskega mojstra je dobil Filip Matjaž iz restavracije COB, sommeliersko nagrado je dobil Anže Kristan iz Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono, nagrado za najboljšo strežbo pa Jan Sinčič iz koprske Salicornie.
Hkrati z objavo prvih ocen, rezultatov in priznanj so se predvsem na spletnih mestih že pojavile prve kritike. Michelinovci in njihovi slovenski svetovalci so namreč spregledali, da je nekaj restavracij, ki jih izpostavljajo, prenehalo obratovati v izvirni obliki oziroma so koncept spremenile do nerazpoznavnosti.
Povsem mogoče je tudi, da se je zakuhal kakšen, neposvečenim neznan spor med Kavalom in STO oziroma Michelinom. Kako drugače si razlagati dejstvo, da je zvezdico izgubil Strelec, Kavalov paradni konj, ki je za mnoge najboljša restavracija v Ljubljani in med najboljšimi v Sloveniji.