Super osmica je večnamenski prostor, ki povezuje kulturo, umetnost in lokalno gastronomijo. Novogoriška mestna občina je obnovila obstoječi objekt in ga namenila novim vsebinam. To lahko preberemo na uradnih spletnih straneh o projektu obnovljene hiške, ki je stal, reci in piši, milijon in 800 tisoč evrov. Hiška z lokalom stoji ob železniški postaji na Trgu Evrope oziroma Piazza della Transalpina, kjer se prosto hodi čez mejo – hecno, le 100 metrov stran so na mejnem prehodu italijanske policijske kontrole. Kontrole, ki kažejo na norost modernih politikov, ki mislijo, da neumni begunci na zahod hodijo čez kontrolo, ne pa čez trg, tam, kjer jih nihče ne bi ustavil.
Kakorkoli, kulinarični del projekta, ki neposredno združuje mesti, je baziran v pritličju obnovljenega objekta in ob toplem vremenu na velikem vrtu pred hišo. Najemniki, ki pri gradnji očitno niso sodelovali, so odprli nekakšen bistro, pomešan z enostavnejšo ponudbo, ki jo pripravljajo v posebnem montažnem objektu na terasi. Cene so dostopne, v primerjavi z ljubljansko ali blejsko pa so celo zelo nizke. Aperol spritz stane štiri evre in pol, negroni sedem, steklenica kaberneta bagueri je neverjetnih 24 evrov, kozarec je štiri evre, peneča rebula Sinefinis stane pet evrov na kozarec, steklenica Stare brajde 32 evrov, hišno vino je po manj kot dva evra na kozarec. Za vsak slučaj imajo še šampanjec Heidsieck, prosecco, z gričkov preko meje pa je tudi nekaj vinskih kapljic iz kleti Gradis'ciutta.
Za začetek jedilni list našteje prigrizke, ki so lahko hladne predjedi ali pa gredo h koktajlom oziroma vinu in stanejo od tri do devet evrov. Imajo bakalar, tatarski biftek, humus in simpatične ocvrtke, polnjene z namazom iz soške postrvi. Tatarski biftek je zelo začinjen, ne pikanten, ampak kremast, pomešan s hišno dimljeno majonezo, posut s sušenimi paradižniki in nastrganim sirom ter odločno preveč rukole. Narezek, nekaj več ga je bilo, sestavijo s sirom, mortadelo, pršutom in salamo. Olive, ki jih priložijo, so drugorazredne, pretrde in nemesnate.
Hrana pri Super osmici želi biti bistrojska, podložijo jo z modernejšimi slovenskimi popevkami, za nas so prepevali Jan, Tabu, Kingston, Čuki, Vlado Kreslin … italijanske popevke so, kdo ve zakaj, izostale, publika pa je vseeno, vsaj na našo sončno nedeljo, bila tudi italijanska. Ob prvih jedeh so nam ponudili hišni koktajl summer rose, aperitiv, v katerem so vodka, prosecco, sirup vrtnice in soda. Sladek, še kar alkoholni napitek, seveda poudarja simbol Nove Gorice, dehtečo vrtnico (pet evrov), ko ga je zmanjkalo, pa smo zvrnili še nekaj močnejši koktajl mamma mia z vodko in limončelom.
Na našo nedeljo je bil lokal med starim in novim mestom tako napolnjen, da je ljudstvo čakalo v vrsti. Večina je pila in jedla, kar je povzročilo kolaps, ki se je odražal v množici čakajočih na mizo in, še huje, v tem, da je že tako pičlo število jedi na jedilnem listu začelo zmanjkovati. Hkrati je šlo vse skupaj tako počasi, da smo na naslednje jedi, torej predjedi, čakali več kot eno uro. Kar ni malo. Po kaki uri smo torej dobili solidne rezance s pestom bazilike in stracciatello (13 evrov). Pašto pri Super osmici znajo skuhati. Nekaj manj smo se strinjali s preslanim humusom, v katerega so vmešali rdečo peso in zaatar. Pri obeh jedeh so, kot praktično v vseh primerih, dodali rukolo, ki je kot ene redkih sestavin tisti dan očitno ni zmanjkalo.
Ko so prišle na vrsto glavne jedi, je bila na izbiro goveja taljata (18 evrov), cezarjeve solate pa je medtem, ko smo jo naročili, zmanjkalo. Izginila je. In tudi taljata se je zdela malce premajhna, kot bi porcijo razdelili za dva. Koščke lepo mehke in solidno obdelane govedine so opremili, uganili ste, z rukolo, zeleno solato, nekaj paradižnika in paprike, ki bi lahko bila bolj pečena. V vsakem primeru lahko zagotovimo, da se ravno najedli nismo.
Morda nam je zato prav prišla sladica. Ponudili so goriziano, nekakšen kipnik iz sadnega kruha, ki ga postrežejo s pistacijevim sladoledom in jagodičevjem. Prijazna kombinacija, ki pa na žalost ni popravila vseh težav našega kosila na meji dveh dežel.
Več ocen gostiln preberite na mihafirst.si.