Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

MARTA PIRNAT GREENBERG, PROFESORICA NA UNIVERZI KANSAS

Ambasadorka slovenskega jezika

Nalagam galerijo
  • Marta Pirnat Greenberg: "Kansas je eden od mojih dveh domov. Ko se odpravljam v Slovenijo, pravim, da grem domov, in ko po prihodu na Vir med pomečkano obleko v kovčku zaman iščem svojo najljubšo jopico, razočarano ugotovim, da sem jo pozabila doma."

Slovenščina je tako pomembna, da se je učijo marsikje po svetu, celo sredi ameriške celine. V univerzitetnem mestu Lawrence v zvezni državi Kansas jo že dvajset let poučuje profesorica slovenskega jezika in književnosti Marta Pirnat - Greenberg, ki je deseto leto lektorica slovenščine in hrvaščine na kansaški univerzi.

Kako je sploh prišlo do tega, da se poučuje slovenščina sredi Amerike?

"Slovenščina ima na kansaški univerzi razmeroma dolgo tradicijo. V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja so na tukajšnji Oddelek za slovanske jezike in književnosti kot Fulbrightovi štipendisti iz bivše Jugoslavije precej redno prihajali lektorji in profesorji iz Slovenije. Ko sem poslušala njihove pripovedi o Kansasu, nisem niti slutila, da bo to nekoč moj drugi dom. Za to je bila potrebna vrsta naključij. Leta 1983 sem se na poletni šoli češčine v Pragi zaljubila v študenta slavistike iz Kalifornije, svojega sedanjega moža Marca Greenberga. Nekaj let sva vzdrževala ljubezensko zvezo na veliko daljavo, dokler Marc ni leta 1988 prišel kot Fulbrightov štipendist v Slovenijo, kjer je opravil terensko raziskavo za svojo disertacijo o prekmurskih narečjih. V tem času sva se tudi poročila in v Ljubljani se nama je rodil sin. Nemirni čas konec osemdesetih let v razpadajoči državi s podivjano inflacijo je vsekakor igral veliko vlogo pri težki odločitvi, kje bomo živeli, ko je mož končal doktorat in začel iskati zaposlitev. Nekaj mesecev po naši selitvi v ZDA se je na univerzi odprlo mesto profesorja za slovansko jezikoslovje, dobil ga je mož in slovenščina se je po ne-kajletnem premoru vrnila na univerzo tudi v obliki jezikoslovnih predmetov, ki slovenščino obravnavajo posebej ali primerjalno. Prvih deset let sem veliko prevajala in občasno poučevala slovenščino posameznike in na poletni šoli slovanskih jezikov na Univerzi Indiana, leta 2001 pa sem bila sprejeta kot lektorica za hrvaščino."

Slovenisti so tudi diplomati

Kansas je torej sedaj vaš novi dom?

Več v tiskani izdaji Nedeljskega.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor