Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

KAKO (NE)VARNO JE OBVEZNO CEPLJENJE OTROK

Pasti, skrite v injekciji

Mariborski zdravnik, mag. Miloš Židanik: "To je nedemokratičen in diktatorski ukrep države!" - Zakaj je toliko otrok alergičnih na mleko? - Zakaj kljub cepljenju še nobena nalezljiva otroška bolezen ni izkoreninjena?

Cepljenje je pri nas obvezno, je pa vse več strokovnjakov, ki menijo, da to ni dobro.AP
Cepljenje je pri nas obvezno, je pa vse več strokovnjakov, ki menijo, da to ni dobro.AP

Marjana Vončina

"S cepljenjem tvegamo, da bomo zdravje, čeprav v majhnem odstotku tveganja, spremenili v bolezen," je v februarski številki revije Isis, glasila Zdravniške zbornice Slovenije, skoraj bogokletno zapisal mariborski zdravnik, mag. Miloš Židanik, specialist psihiater, ko je ugovarjal nekaterim navedbam, objavljenim v prejšnji številki revije. Ni presenetljivo, da dvomi v "svetost" večne resnice, ki velja za preventivno cepljenje, da je varno, učinkovito in da so tveganja, ki jih prinaša, bistveno manjša v primerjavi z morebitnimi posledicami bolezni; val oporečnikov se širi po vsem svetu. Presenetljivo pa je, da je to storil na tako odkrit način in pred kolegi, ki svoje mnenje večinoma obdržijo zase in zasebno. Mag. Židanik je sicer oče treh otrok in zaposlen v psihiatrični ambulanti zdravstvenega zavoda Vaše zdravje v Mariboru.

Kaj vas je spodbudilo, da ste tako kritično dregnili v cepljenje, ki velja za enega od temeljev slovenskega javnega zdravstva, tako rekoč njegovo svetinjo? Ne tvegate, da vam bodo rekli izdajalec ali vsaj poredni deček slovenskega zdravstva?

"Sam v cepljenju ne vidim svetinje, še manj temelja slovenskega zdravstva, ampak le enega od zdravstvenih ukrepov. V osnovi gre za nekaj drugega, za moj odnos do medicine. Problem medicine, kot ga vidim sam, je v tem, da v iskreni želji, da bi bolnike čim bolj zaščitila pred slabo prakso, postavlja okostenele okvire svojega delovanja. Študentov medicine ne spodbujajo k razmišljanju, ampak ponavljanju naučenih diagnostičnih in terapevtskih smernic: tako - kar je mimo dogovorjenega, je za bolnike slabo. Dodaten pritisk za to sta pravo in sodna praksa: v luči vedno pogostejših odškodninskih tožb proti zdravnikom je edini način, kako brez izgubljenih tožb priti do pokojnine, da se vsak zdravnik drži teh smernic kot pijan plota. To je bolj varno samo zanj in celotno medicino, saj smo ljudje nagnjeni k posploševanju: če je en sodnik podkupljiv, je podkupljivo vse sodstvo, če je en zdravnik naredil napako, jo delajo vsi. Ker zdravnik v tej svoji drži črpa znanje samo znotraj dovoljenega območja, bolnik pa dobi informacije tudi drugje, to nehote povzroči težave v njuni komunikaciji in vodi do različnih pričakovanj, katera diagnostična in terapevtska pot bi bila zanj najboljša. Če sem konkreten: v mojo ambulanto je prišla gospa, ki so ji zdravniki priporočili zelo bolečo in za celotno telo zelo naporno zdravljenje. Pozanimala se je na spletu in priporočeno zdravljenje odklonila, zaprosila pa za drugačno, manj boleče in intenzivno. Zdravniki so njeno prošnjo odklonili: tako, kot rečemo mi, ali nič. Poslali so jo k psihiatru, predvidevam da zato, da bi jo prepričal, naj sprejme priporočeno terapijo. To se mi zdi nesprejemljivo. Sebe vidim v vlogi nekakšnega posvetovalnega organa, ki lahko nekaj priporoča, tisti, ki išče odgovore na svoja vprašanja, pa naj se odloči, saj gre navsezadnje za njegovo življenje. Druga zadeva, ki se mi zdi zelo pomembna, je dejstvo, da je medicina stara približno pet let. To je dopustna meja za starost strokovnih člankov, ki služijo kot vir teoretičnega znanja, saj je tisto, kar je veljalo za doktrino pred desetimi leti, danes spremenjeno zaradi novih spoznanj. Kar je dobro, težava je le v tem, da se sproti izgublja zgodovinski spomin. Zato lahko nekdo napiše, da je bilo cepljenje vedno varno, ker zanj strokovni članki z nekoliko starejšim datumom ne obstajajo več. Poleg tega je veliko znanstvenikov, ki v podatkovnih bazah iščejo samo tisto, kar potrjuje njihove teze. In potem je tako, da kdor išče, ta najde. Še vedno je namreč veliko zdravnikov, ki so prepričani, da je cepljenje varno, in tako bo vedno dovolj tudi člankov za citiranje."

Več v tiskani izdaji Nedeljskega.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor