Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

ODLOMKI IZ KNJIGE NOVEGA PREDSEDNIKA ZDA BARACKA OBAME "POGUM ZA UPANJE"

Vzpon na veliko strmo čer - ali globok padec

Američani so si želeli spremembe v Beli hiši. Od januarja prihodnje leto bo v njej bival Barack Obama.  Jaka Gasar
Američani so si želeli spremembe v Beli hiši. Od januarja prihodnje leto bo v njej bival Barack Obama. Jaka Gasar

Še vedno me zaskeli, ko pomislim na svoj edini poraz v politiki, na udarec, ki sem ga v tekmi za nominacijo leta 2000 dobil od Bobbyja Rusha, demokratskega kandidata za sedež v predstavniškem domu kongresa. To je bil spopad, v katerem je šlo narobe vse, kar je lahko šlo narobe, in v kate rem so se moje napake pomešale s tragedijo ter farso. Dva tedna po tem, ko sem objavil kandidaturo, sem z nekaj tisoč zbranimi dolarji naročil prvo anketo in ugotovil, da je stopnja poznanosti Rushevega imena približno 90-odstotna, mojega pa enajstodstotna. Naklonjenost volivcev je bila porazdeljena takole: približno 70 odstotkov za Rusha in osem zame. Tako sem spoznal eno glavnih pravil moderne politike: anketo opravi, preden oznaniš kandidaturo.

Kandidat pa na Havajih

Od tistega trenutka so šle stvari navzdol. Oktobra sem med potjo na neko srečanje po radiu slišal, da sta dva preprodajalca mamil pred njegovo hišo s streli ubila Rushevega odraslega sina. Zaradi kongresnika sem bil pretresen in užaloščen in kampanjo sem za mesec dni prekinil.

Ko pa sem med božičnimi prazniki odpotoval na Havaje na skrajšan petdnevni izlet, da bi obiskal babico ter se spet zbližal z Michelle in s tedaj osemnajstmesečno hčerko Malio, so poklicali nazaj člane zakonodajne skupščine Illinoisa zaradi izredne seje, na kateri je bilo treba glasovati o zakonu v zvezi z nadzorom strelnega orožja. Malia je bila bolna in nesposobna za polet, tako da sem glasovanje zamudil in zakon ni bil sprejet. Čez dva dneva sem se po nočnem poletu znašel na chicaškem letališču O’Hare z jokajočim otrokom in Michelle, ki z menoj ni govorila, pozdravil pa me je časopis Chicago Tribune s člankom na naslovnici, ki je omenjal, da zakon ni bil sprejet, ker sta manjkala dva glasova, illinojski senator in kongresni kandidat Obama pa "se je odločil, da bo ostal na počitnicah na Havajih".

Menedžer moje kampanje me je poklical in mi omenil, da bi se lahko kmalu pojavil televizijski oglas mojega nasprotnika kongresnika: palme, mož s slamnikom v ležalniku na plaži srka koktajl mai tai. V ozadju je slišati mehko brenkanje kitare v havajskem slogu, napovedovalec pa razlaga: "Medtem ko Chicago trpi zaradi največjega števila umorov v svoji zgodovini, Barack Obama…" Tu sem ga ustavil, saj mi je bilo vse jasno.

Več v tiskani izdaji Nedeljskega.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor