Saj veste, obstaja kopica veličastno plačanih ljudi iz treh evropsko-svetovnih gospodarsko-političnih institucij, ki skrbijo za to, da so ostali ljudje plačani čim bolj neveličastno. Oziroma da tudi če imajo dobre plače, večino namenijo za davke ali pa, še bolje, izgubijo službe. In če bo ta sijajna trojka res prišla, lahko Slovenija naglo konča v rubriki "nenavadne novice". Zakaj? Vzemimo za primer nadomestili za prevoz na delo in za prehrano. Osebno se strinjam s sindikati, ki trdijo, da gre vsaj za delno korekcijo nižjih slovenskih plač v primerjavi s tujimi. Na strani sindikatov sem tudi iz strogo načelnih razlogov, ker vsak mesec prejemam nadomestili za prevoz na delo in za prehrano. Ampak če pride trojka, z njo pa trop tujih novinarjev, ki še imajo dobre plače in nobenega nadomestila za prevoz na delo in za prehrano, boste videli, kaj se bo zgodilo. Nenadoma se bodo v svetu pojavili naslovi, kot so "Slovencem plačujejo za to, da pridejo na delo" ali pa "Slovenskim delavcem plačujejo, da jejo".

Kako to vemo? Poglejmo poročilo, ki je ta teden končalo v rubriki "nenavadne novice". Takole približno je šlo: "Delavci v grškem javnem sektorju bodo ob šest dodatnih dni dopusta na leto, ki so jih dobili, če so morali delati z računalnikom povprečno več kot pet ur na dan." Zdaj ste takoj pomislili: od kod Grčiji denar, da javnemu sektorju sploh kupi kak računalnik? Ampak poanta je drugje. Članek namiguje, da gre za bizaren dodatek, sicer ne bi bil končal v rubriki "nenavadne novice". V resnici pa je potrebno gledati širše. Zakon je bil sprejet leta 1989. Kako je bilo videti, ko so imeli pregovorno prijazni grški uslužbenci v kabinah brez klime na 43 stopinjah Celzija pred sabo gručo razposajenih slovenskih absolventov, pa so morali na Commodorejih 64 preverjati razpoložljivost prostora za spalne vreče na palubi in sedežev na trajektu Pirej-Ios? Ciniki bodo rekli: ampak tisto so bili tehnološko povsem drugačni časi. Tako pravi tudi grški minister za reformo javne uprave Kiriakos Mitsitakis, namreč da ta ugodnost "pripada nekemu drugemu obdobju". Vendar potem vprašajte sebe danes, 24 let kasneje, kolikokrat izgubite živce zaradi računalnika, ker dela prepočasi, zmrzne v najbolj nepravem trenutku, da se v prostranstva silicijevih čipov nepovratno izgubita dve tretjini že napisanega besedila, kolikokrat iz vas dela tepca ("ste res prepričani, da želite..."), vas straši ("to se ne bi smelo zgoditi!), grozi (če nadaljujete, bo...) in vam na še kopico drugih iznajdljivih načinov para živce in krajša življenje, da bi jo včasih najraje mahnili na dopust? Zato bi moral z Grki, namesto da iz njih brije norca, potegniti ves naprednejši svet in zahtevati enak dodatek. Ob tem pa velja tudi glasno poudariti, da je ta blog nastajal pet ur in kakšno minuto čez.

Nekoliko bolj vesela nenavadna novica prihaja iz Velike Britanije. Če smo zadnjič sočustvovali s paragvajskimi vozniki avtobusov, ki so se pribili na križ, ker so izgubili službe, se je v Cardiffu tokrat zgodilo nekaj za te krizne čase presenetljivega. Namreč, našlo se je podjetje, ki je odločilo nekoga zaposliti. Resnično. Prodajalec elektronike Currys Megastore je objavil razpis za sklenitev delovnega razmerja s pomočnikom prodaje.

Ta posel pa ni kar tako, je razmislil nekdo iz kadrovske. Od pomočnika prodaje ne zahteva le, da zna prepričati stranko, da bo njen Commodore 64 nekoč odslužil svojemu namenu, ampak mora biti tudi sposoben naglo se obrniti med prodajnimi policami in se gibčno sukati v gneči predbožičnih razprodaj. Zato so morali vsi, ki so prišli na razgovor, pred kadrovsko komisijo plesati. Tako je. Eden od njih, Alan Bacon, je agenciji Reuters povedal, da "smo po mojem na začetku vsi mislili, da se šalijo. Ampak bili so resni". Tako je moral Alan, oblečen v nedeljsko obleko, pred skupino tujcev ob zvokih elektro pesmi Around the World francoskega dua Daft Punk posnemati robotske gibe, ki si jih lahko tudi ogledate, če imate dovolj živcev, da računalnik prepričate v ogled na youtubeu. Nek drug možak je bil po besedah Alana silno vznemirjen, ker je moral plesati rap.

Potem pa se je podjetje za prodajo elektronike posulo s pepelom. V izjavi za javnost je, čisto zares, zapisalo, da plesanje "ni del našega običajnega procesa pri izbiri zaposlenih". In napovedalo notranjo preiskavo. Tako bo glede brezposelnosti spet hitro vse na svojem kriznem mestu, čeprav tokrat trojka svojih prstov nima zraven. Nekdo bo res postal pomočnik prodaje, zato pa bo moral nekdo iz kadrovske odplesati iz službe.