Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Na Cebitu od "telefonskih" rokavic do daljinsko vodenih "vohunskih" helikopterjev

Hannover -  Največji sejem s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij na svetu Cebit tudi letos obiskovalce navdušuje z vrsto nenavadnih napravic - od zimske rokavice, ki deluje kot mobilni telefon, do "vohunskih" helikopterjev na daljinsko upravljanje.

Simbolična slika. (Foto: tomaž Skale)

Za navdušence nad telefoni v državah z dolgimi in mrzlimi zimami je kitajsko podjetje Winnershine Technology izumilo rokavico, ki se preko tehnologije Bluetooth poveže s pametnim telefonom, v palec in mezinec rokavice pa sta vgrajena miniaturni zvočnik in mikrofon. Tako lahko uporabnik telefonira ne da bi snel rokavice.

Bondovski navdušenci pa lahko izbirajo med različnimi letečimi krožniki, helikopterji in zračnimi plovili na daljinsko upravljanje. Te je mogoče do razdalje 50 metrov upravljati kar s pametnim telefonom, v drobovju pa skrivajo kamero, ki na telefon pošilja fotografije ali pa v živo prenaša video.

Na sejmu so predstavili tudi žogico za golf, ki se poveže s pametnim telefonom, uporabnik pa lahko nato s pomočjo posebne aplikacije žogico 'udari', kot da bi namesto telefona v roki držal palico za golf. Novost so tudi voščilnice z miniaturnimi LCD-zasloni, na katere lahko pošiljatelj naloži svoj videoposnetek s čestitko.

Niso pa vse napravice namenjene zgolj zabavi. Tajvansko podjetje Penpower Technology je predstavilo napravico v dimenzijah kemičnega svinčnika, ki lahko bere in sproti prevaja tiskano besedilo v več kot 20 jezikov - zopet v navezavi s pametnim telefonom.

Veliko zanimanja je poželo tudi avstrijsko podjetje G-tec, ki je predstavilo napravo za "slikanje z mislimi". Z njo lahko paralizirane osebe ustvarjajo risbe zgolj z močjo volje. Senzorji nameščeni v posebni kapi namreč merijo različne tipe možganske aktivnosti, program pa jih nato pretvori v računalniške ukaze, s katerimi lahko uporabnik izbira med različnimi barvami in oblikami, lahko pa riše tudi črte in tako ustvarja preproste slike.

Izum singapurskega podjetja T-ware pa je namenjen posebni vrsti terapije. Gre za jakno z napihljivimi zračnimi balončki, ki z napihovanjem ustvarijo občutek objema. Jakno je moč upravljati s pametnim telefonom, uporabna pa je predvsem pri otrocih z avtizmom in motnjami zaznavanja. Ti se ob hrupu ali novih obrazih pogosto vznemirijo, preizkusi v ZDA pa so pokazali, da jakna dejansko pomaga pri pomirjanju. Izdelek prav tako meri določene življenjske znake in lahko skrbnika ali starše opozori, če bi lahko prišlo do preobremenitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cebit se je v torek začel v nemškem Hannovru, potekal pa bo do 9. marca. Na njem se obiskovalcem predstavlja okrog 4100 razstavljavcev iz okrog 70 držav z vsega sveta.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor