Podjetje Hampton Creek Foods, ki ga je ustanovil Bill Gates, si prizadeva za prekinitev delovanja globalne industrije proizvodnje jajc, ki naj bi po nekaterih podatkih po nepotrebnem trošila energijo, onesnaževala okolje, povzročala izbruhe bolezni in zapirala kokoši v miniaturen prostor. Podjetje, ki je v ZDA ravno začelo prodajati svoj prvi proizvod, Just Mayo majonezo, je del nove generacije tako imenovanih znanstvenih, prehrambenih podjetij, ki si prizadevajo zato, da bi spremenili način prehranjevanja.

»Nič ne nakazuje na to, da gre za trend, ki se bo kmalu končal. Trajnostni razvoj in izzive glede preskrbe s hrano so precej temeljne zadeve,« je dejal Anand Sanwal, direktor newyorškega podjetja CB Insights, ki spremlja tvegane naložbe kapitala. Podjetja, ki se ukvarjajo s tveganimi naložbami kapitala, in pospešeno investirajo v tehnološka podjetja v razvoju, so lani v s hrano povezana startup podjetja vložila kar 350 milijonov dolarjev, štiri leta prej pa le 50 milijonov, razkriva CB Insights.

Treba je nadomestiti vse »kulinarične funkcije« jajc

Rastlinske alternative jajcem, perutnini in drugim vrstam mesa, bi bile lahko dobre za okolje, saj bi to zmanjšalo potrošnjo mesa, ki zahteva velike površine zemlje, vode in hrane, pravijo podporniki tega projekta. Pozitivno bi vplivalo tudi na zdravje ljudi, še posebno v državah, kjer se pretežno prehranjujejo le z mesom, kot so ZDA, hkrati pa bi lahko zmanjšalo izbruhe bolezni kot so ptičja gripa.

V svojih prehrambenih laboratorijih biokemiki preučujejo molekularno strukturo različnih rastlin in iščejo nadomestek, ki bi zadovoljil vse »kulinarične funkcije« jajc. »Jajce je čudež, zato je ena najtežjih stvari to, da moramo nadomestiti vse njegove funkcije,« je dejal Chris Jones, kulinarični vodja inovacij pri podjetju. Do sedaj je podjetje analiziralo približno 1500 primerkov rastlinskih vrst iz več kot 60 držav. Pri raziskavi so naleteli na 11 zadetkov, pravi direktor podjetja Josh Tetrick.

»Naš pristop temelji na tem, da uporabljamo rastline, ki so veliko bolj trajnostne, povzročajo manj toplogrednih izpustov, potrebujejo manj vode, in so cenovno veliko bolj dostopne, da bi tako ustvarili boljši prehrambeni sistem,« je dejala ena od zaposlenih.