Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

OLPC napoveduje dodatni zagon z novim prenosnikom le za 75 dolarjev

Po nepričakovanem januarskem umiku giganta Intel iz dobrodelnega projekta OLPC - en računalnik na otroka (in po manjšem zanimanju za prenosnik XO) projektu očitno kaže bolje. Organizaciji OLPC je namreč pred dobrim tednom dni uspelo doseči dogovor o sodelovanju z gigantom Microsoft. Prenosniki XO bodo odslej tako poleg Linuxa opremljeni še z operacijskim sistemom Windows XP.

Prenosnik XO ni izpolnil pričakovanj. Jih bo njegov naslednik? (Foto: olpcnews.com)

Le nekaj dni po napovedi o sodelovanju Microsofta je OLPC predstavil obsežne in ambiciozne načrte. Projektna skupina je oblikovala nov prenosnik, ki so ga poimenovali XO-2 (tudi XOXO). Gre za približno polovico manjši model, opremljen z dvema zaslonoma, občutljivima za dotik. Trenutno je šele na začetku razvoja, projektanti pa ocenjujejo, da bo končna različica, ki naj bi na trgu stala le 75 ameriških dolarjev, naprodaj do leta 2010. Prenosnik tudi ne bo imel običajne tipkovnice, temveč se bo virtualna tipkovnica izrisovala na enem izmed obeh za dotik občutljivih zaslonov, kar bo še zmanjšalo možnost okvare mehansko najobčutljivejšega dela prenosnika.

Kritiki so skeptično dejali, da je ambiciozen načrt odlično videti le na papirju. Poudarjajo namreč, da so si snovalci projekta veliko obetali tudi od predhodnika XO, ki pa ni uspel zadostiti pričakovanjem niti glede funkcionalnosti, še manj pa glede cene, saj se na trgu danes prodaja po 188 dolarjev namesto načrtovanih 100.

V okviru projekta OLPC potekajo še številni drugi programi, usmerjeni k razvojnemu cilju Združenih narodov, da je treba do leta 2015 zagotoviti dostop do prenosnih računalnikov otrokom vsega sveta, starih od 6 do 12 let.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Bruselj: Do 2010 v Evropi na voljo neomejen internetni prostor Znanost in tehnologija

Bruselj: Do 2010 v Evropi na voljo neomejen internetni prostor

Evropska komisija je sprejela akcijski načrt za uvedbo najnovejšega internetnega protokola IPv6. Povpraševanje po spletnih storitvah namreč raste, naslovov, s katerimi bi to pričakovano rast podprli, pa bo kmalu zmanjkalo. Za nove povezave je na voljo le še 16 odstotkov naslovov, ki jih od leta... Več »

Microsoft bo sodeloval s projektom Prenosnik za vsakega otroka Znanost in tehnologija

Microsoft bo sodeloval s projektom Prenosnik za vsakega otroka

Vodilni svetovni proizvajalec programske opreme Microsoft in neprofitna organizacija, ki stoji za projektom Prenosnik za vsakega otroka (One Laptop Per Child), sta najavila dogovor, v skladu s katerim bo na nizkocenovnih računalnikih XO dostopen tudi operacijski sistem Več »

Prihajajo računalniki, prilagojeni starejšim uporabnikom Znanost in tehnologija

Prihajajo računalniki, prilagojeni starejšim uporabnikom

Britanska podružnica korporacije Microsoft je napovedala prihod računalnikov, namenjenih za uporabnike s slabšo računalniško pismenostjo. Osebni računalnik bo v paketu vseboval program in preprostejši vmesnik, ki bo omogočal lažje urejanje e-pošte, dokumentov, financ, načrtovanje potovanj in Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor