Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Naziv Dobra igrača si je letos prislužilo 21 igrač

ljubljana -  Letos je komisija za oceno igrač v presojo dobila 59 igrač, 21 od teh pa je dobilo naziv dobre igrače. "Posebej poudarjamo pomen tega ocenjevanja in izbora dobre igrače. Gre predvsem za sporočilo staršem, da vedo, katere igrače naj kupujejo," je na podelitvi nagrad dejala državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Šverc.

Dobra igrača 2008: Staršem ne sme biti vseeno, kaj kupijo svojemu otrokuLetos je komisija za oceno igrač naziv dobre igrače podelila 21 igračam. "Gre predvsem za sporočilo staršem, da vedo, katere igrače naj kupujejo," je na podelitvi nagrad dejala državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Šverc. Nagrajene igrače so vsestranske, primerne tako za malčke kot otroke v zgodnjem in srednjem otroštvu, prav tako pa so primerne za igro dečkov in deklic, pa je pojasnila predsednica komisije za oceno igrač Ljubica Marjanovič Umek. (Foto: Kristina Župevc)

"Razveseljivo je, da imamo tudi na slovenskih policah veliko kakovostnih igrač," je dejala sekretarka, ob tem pa opozorila, da ob vseh igračah, ki jih otrokom kupujemo, "igrača nikoli ne nadomesti starša in prijatelja".

Komisija za oceno igrač je v letošnjem letu ocenjevala igrače za sestavljanje in gradnjo oziroma konstruktorje. Za 21 igrač so ocenili, da dosegajo merila kakovosti, zato so ministru predlagali, da jim dodeli znak Dobra igrača. Med nagrajenci so letos podjetja Didakta International, Oblak & Co in Enim ter Zavod za intelektualno produkcijo.

Nagrajene igrače so primerne tako za malčke kot otroke v zgodnjem in srednjem otroštvu, prav tako pa so primerne za igro dečkov in deklic, je pojasnila predsednica komisije za oceno igrač Ljubica Marjanovič Umek. "Gre za igrače, ki pri otrocih razvijajo drobne gibe. Otroke spodbujajo k razvoju skladnosti gibov oči in rok, kar poznamo kot pomembno funkcijo pri pisanju," je dejala predsednica komisije. Te igrače po njenih besedah otrokom tudi pomagajo razvijati prostorsko predstavljivost, jih silijo k rabi različnih miselnih strategij, jim nudijo osnovna tehnična znanja in jih navajajo na natančnost in vztrajnost.

Da igračo predlagajo za znak Dobra igrača, mora uspešno prestati štiri različne postopke ocenjevanja, je pojasnila Marjanovič Umkova. Po njenih besedah se na Inštitutu za varovanje zdravja pripravi ekspertiza o varnosti igrače, na katedri za razvojno psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani izdelajo psiho-pedagoško ocena, na katedri za fiziko in tehnologijo Pedagoške fakultete v Ljubljani igrače ocenijo s tehničnega oziroma tehnološkega vidika, na Društvu oblikovalcev Slovenije pa presodijo oblikovno-estetsko ustreznost igrače.

Po ocenah predsednice komisije za oceno igrač je znak Dobra igrača med starši in vzgojitelji v vrtcih poznan, želijo pa si, da bi bila njegova prepoznavnost še večja in da bi ga starši in strokovni delavci iskali v trgovinah prek celega leta. Ob tem pa Marjanovič Umkova dodaja, da so tudi ostale igrače, ki nimajo tega znaka, lahko kakovostne, a to ni strokovno preverjeno.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Petnajstletnik je zaradi predolgega igranja računalniške igre dobil epileptični napad Magazin

Petnajstletnik je zaradi predolgega igranja računalniške igre dobil epileptični napad

Švedskega petnajstletnika so po 24-urnem igranju računalniške igre World of Warcraft zagrabili krči, nato pa je padel v nezavest, poročajo na spletni strani britanskega časnika Daily Mail. Fant je v soboto zvečer k sebi domov povabil sedem prijateljev, nato pa so skoraj 24 ur z le nekaj urnim... Več »

Izolska tovarna igrač Mehano bo prenehala s proizvodnjo; na cesti bo pristalo več kot 140 delavcev Novice

Izolska tovarna igrač Mehano bo prenehala s proizvodnjo; na cesti bo pristalo več kot 140 delavcev

Izolska tovarna igrač Mehano se že nekaj let sooča s težavami, sedaj pa se je lastnik odločil, da preneha s proizvodnjo in odpusti več kot 140 delavcev. Več »

Najstniški hekerji se za sleparije navdušujejo z goljufanjem pri računalniških igricah Znanost in tehnologija

Najstniški hekerji se za sleparije navdušujejo z goljufanjem pri računalniških igricah

Strokovnjaki opozarjajo, da po svetu narašča število najstniških hekerjev, ki so sposobni prebroditi marsikatero prepreko in nič hudega sluteče posameznike oškodovati za precej denarja. Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor