Še preden vam uspe odmakniti pogled od kosmatincev, vam v roko sežeta gospodarica Vilma Topolšek in njena hči Urška Topolšek Planinšek, po kateri so kmetijo tudi poimenovali in ki počasi prevzema mamine posle. »Seveda je v kuhinji še vedno glavna mama,« pove Urška in prizna, da se sama precej bolje znajde pri drugih opravilih. In hrana, ki jo pripravlja Vilma, je zares čudovita. »Jedi so preproste. Osnova za recepte je stara domača kuhinja naše ome, mama pa jih je posodobila. To pomeni, da štruklje naredi s špinačo, odlični so tudi krompirjevi štruklji. V solato damo kakšno rezino jabolka, orehe, odlična je tudi solata iz zelene. Sami pečemo več vrsta kruha,« nam je zaupala Urška. Na turistični kmetiji Urška, ki je prva kmetija v Sloveniji, ki se ponaša z znakom EU-marjetica, izvajajo ukrepe za uporabo obnovljivih virov energije, varčevanje z energijo in vodo, omejevanje odpadkov ter za izboljševanje lokalnega okolja. »To je za nas nekaj samoumevnega in ne razumem, zakaj se tega ne lotijo tudi druge kmetije. Hrano pridelamo sami, navsezadnje imamo zemljo in pridne roke. S tem veliko prihranimo in kar je morda najpomembnejše – vse, kar pojemo sami in postrežemo gostom, je pridelano pri nas ali na preverjenih okoliških ekokmetijah,« nam je zaupala mlada gospodarica. »Prav zabavno je zjutraj opazovati naše najmlajše goste, ki gredo z očetom Tonetom v kurnik po sveža jajčka, ki jim jih mama potem tudi speče za zajtrk,« pove Urška, mama Vilma pa doda: »Zanimivo je opazovati otroke, ki doma nič ne pojedo. Pri nas še tako razvajeni otroci nimajo posebnih želja. Zelo hitro se tudi navadijo, da pri nas ni kupljenih sokov in gaziranih pijač. Kuhamo domači čaj, vsako leto pa iz sadja, ki ga imamo, naredimo več vrst sokov in marmelad.« Na kmetiji Urška poskrbijo tudi za prijetno razvajanje. V Hiši dobrega počutja boste energijo črpali iz parne in turške savne, masažnih prh, bazena z mehurčki, senene kopeli in sobe za počitek, kjer so vedno na voljo domači zeliščni čaj in biološko pridelana jabolka.

Zabavo najdejo tudi otroci; poleg Luksa in Maksa imajo na kmetiji še zajčke, ovčke, koze, pujse, teleta in kokoši, za hišo pa tudi igrala. Kmetija je odprta vse leto, za svoje goste (imajo sedem sob) pa pripravljajo zajtrk in večerjo. »Kosila redkokdaj, saj imamo čez leto ogromno dela s kmetijo,« nam je povedala Urška in dodala: »Goste z največjim veseljem usmerimo na sosednje kmetije, kjer so ravno tako toplo dobrodošli.« V primeru, da na kmetiji niso polno zasedeni, bodo postregli vsakega gosta. Treba se je le predhodno naročiti in verjemite: priznanja in pohvale, ki pričajo o tem, da je kmetija najboljša med najboljšimi, ne pustijo nikogar ravnodušnega. vl