Odličen prigrizek je z različnimi siri – mladimi, staranimi ter s plemenito plesnijo – obloženo grozdje, ki mu lahko pritaknemo še orehe, lešnike ali mandlje. Zanimiva in preprosta je jed iz piščančjega fileja (600g), ki ga narežemo na trakove in z vseh strani popečemo na olivnem olju. Meso odstranimo iz ponve in vanjo vlijemo deciliter belega vina ter dobro pomešamo, da se karamelizirani ostanki od pečenja raztopijo. Ko to zavre, dodamo lonček kisle smetane in žličko gorčice, premešamo ter v ponev vrnemo meso, ki ga počasi dušimo še dobrih pet minut. Nato dodamo razpolovljene grozdne jagode, premešamo in postrežemo s testeninami, polento ali krompirjem. Iz grozdja nastane krasen zavitek z vlečenim testom. Stepemo sneg treh beljakov, mu nežno primešamo 6 dag sladkorja, rumenjake in vaniljev sladkor, temu pa dodamo še mešanico 10 dag mletih mandljev in enega praška za puding. Vzamemo štiri liste vlečenega testa in po dva skupaj zlepimo s stopljenim maslom. Po dva sloja testa do polovice namažemo s polovico nadeva, potresemo s po 30 dag razpolovljenih groznih jagod, drugo polovico pa namažemo z maslom in zvijemo v zavitek, ki ga spečemo v slabe pol ure pri 200 stopinjah. Za toplejše jesenske dni lahko z grozdjem pripravimo preprosto, a vrhunsko sladico. Zavremo 1,5 dl grozdnega soka, ki mu dodamo žlico limonovega soka, ščepec cimeta in dve žlički sladkorja. Premešamo in dodamo 40 dag razpolovljenih jagod belega grozdja ter počakamo, da se vse skupaj segreje, a ne preveč. Vzamemo osem globoko zamrznjenih kepic dobrega vaniljevega sladoleda, najbolje takega s pravo burbonsko vaniljo, in jih po dve razdelimo v ohlajene skodelice. Prelijemo jih z grozdnim prelivom in potresemo z zdrobljenimi neslanimi pistacijami ali mandlji. Ljubiteljem kruha bo šel v slast sladki rženi kruh z grozdjem in lešniki, za katerega grozdne jagode najprej 40 minut pečemo pri 190 stopinjah Celzija, nato pa jih skupaj z lešniki zamesimo v sladko testo iz polovice pšenične in polovice ržene moke, ki ji dodamo kvas ali pecilni prašek. Takšen kruh postrežemo kot pecivo ob čaju ali grozdnemu soku. Nič ne bo narobe, če sveže grozdne jagode zjutraj razpolovimo ter pomešamo z jogurtom in misliji za okusen in osvežilen zajtrk. Ljubitelji gosteje tekočih malic bodo v mešalnik vsuli pest grozdnih jagod, kakšno banano, žlico medu in lonček jogurta. Napitek od sile!

Lahek grozdni kolač

Potrebujemo: 200 g otroških piškotov, 200 g belega grozdja, 7 dl mleka, 2 dl smetane za stepanje, 3 žlice sladkorja, 3 dl pomarančnega soka, 2 vaniljeva pudinga v prahu, 2 žlici belega ali običajnega rjavega ruma, 2 vaniljeva sladkorja. Za posip še 3 žlice grobo sesekljanih mandljev, 3 žlice kokosove moke, 1 žlico sladkorja v prahu.

Priprava: Grozdne jagode operemo in odcedimo. Piškote pomakamo v mešanico pomarančnega soka in ruma. Polagamo jih v manjši, globlji pekač. Po piškotih stresemo grozdne jagode. Dvanajst žlic mleka gladko zmešamo s sladkorjem, praškom za puding in vaniljevim sladkorjem. Preostalo mleko in smetano zavremo. Vrelo mleko odstavimo. Med mešanjem mu dodamo pudingovo mešanico, pristavimo in med mešanjem kuhamo 1 do 2 minuti. Kuhan puding odstavimo in med mešanjem nekoliko ohladimo. Nalijemo ga na grozdne jagode in sladico dobro ohladimo. Vse sestavine za posip dobro premešamo. Ohlajen grozdni kolač potresemo s posipom, narežemo in ponudimo.