Nekateri imajo zaradi svoje pridnosti srečo, da lahko v poletnih mesecih v svojem lastnem vrtu obirajo aromatične rdeče sadeže, primerne za vrsto različnih jedi. Neredki prisegajo na načelo »z vrta naravnost v usta« in v paradižnik ugriznejo le trenutek po tistem, ko so ga utrgali. Naslednja šola uči, da potrebujemo le še malo soli, spet drugi dodajo olivno ali bučno olje, sledi čebula ali česen… Podalpska solatna klasika. Rahlo odstopanje od tega predstavljajo rezine paradižnika, oplemenitene z olivnim oljem, svežo baziliko in rezinami mocarele. Če nam to ne tekne surovo, lahko iste sestavine vtaknemo v pečico in jih rahlo popečemo, da se sir stopi. Če pod to v pekač nadevamo še kuhane testenine, dobimo prima obrok. Na kocke narezanemu paradižniku dodamo enako narezane kumare in papriko ter sveži sir (denimo grško feto) in olive, vse skupaj pa začinimo z olivnim oljem, origanom in soljo, če želimo grško solato. Narezan paradižnik na hitro zdušimo ali zgolj pogrejemo na popraženi čebuli, dodamo poljubno sredozemsko začimbo in nastane okusna omaka za testenine. Če paradižnik, kumare, melono in nekoliko ledu gladko sesekljamo, primešamo jogurt in začinimo s poprovo meto ter čilijem, dobimo hladno poletno juho. Če želimo paradižnik v priročni obliki shraniti za zimo, pa lahko uporabimo spodnji recept. Trgovinska različica se skrije.

Kečap, kakršen mora biti

Potrebujemo 2 kg zrelega domačega paradižnika, 1 veliko čebulo, 80 g rjavega sladkorja, 0,5 dl kisa, 1 žlico soli, muškatni orešček, 1 žličko sladke mlete rdeče paprike, 2 ščepca zmletega čilija oziroma kajenskega popra, ščepec klinčkov v prahu, 1 strok česna, 1 vejico luštreka.

Paradižnik operemo, očistimo in grobo narežemo. Čebulo in česen olupimo in grobo narežemo. Luštrek drobno sesekljamo. V posodi pristavimo narezane paradižnik, čebulo in česen ter pol žličke sesekljanega luštreka. Ko zavre, pokrijemo in počasi kuhamo 30 minut. Paradižnik odstavimo, skozi pasirko ali gosto žičnato cedilo pretlačimo v drugo posodo in znova pristavimo. Primešamo kis, sladkor, sol, mlete klinčke, kajenski poper, mleto rdečo papriko in malo naribanega muškatnega oreščka. Pokrijemo in počasi kuhamo pol ure. Medtem pečico segrejemo na 80° Celzija. Steklenice s širokim vratom in navojnimi pokrovi temeljito operemo in osušimo ter položimo na rešetko v segreti pečici. Kečap pokusimo, po potrebi dosolimo ali zasladimo, še enkrat premešamo, potem pa nemudoma nalijemo v vroče steklenice. Zapremo s pokrovi in ovijemo v debelo odejo, v kateri kečap počasi povsem ohladimo. Postrežemo ga k različnim slanim prigrizkom ali dodamo omakam…