Iz nje lahko denimo skuhamo preprosto in okusno juho, ki je kot nalašč za čas po s hrano nasičenih praznikih. Na olivnem olju popražimo malo čebule, dodamo strok sesekljanega česna in nekaj drobno narezanega olupljenega krompirja ter zalijemo z vodo, da je krompir ravno pokrit, ter osolimo. Ko se krompir skuha, ga kar v vodi pretlačimo kakor za pire. Dodamo toliko vode, da bo podobno juhi po našem okusu, v lonec stresemo še drobno narezano endivijo, začinimo z muškatnim oreščkom in poprom, premešamo in ko zavre, čim prej odstavimo in postrežemo. Endivijo lahko natrgamo in postrežemo z rezinami hruške ali jabolka in sesekljanimi orehi, kar prelijemo z gladko razmešano omako iz gorgonzole in sladke smetane. Morda še boljša je solata iz narezane endivije, ki jo klasično začinimo s kisom, olivnim oljem in soljo, nato pa nanjo potresemo kolobarje narezanih redkvic in vse skupaj posujemo s popraženimi lanenimi in sezamovimi semeni. Lahko jo pripravimo celo v rižoti kakor treviški radič! Načinov priprave je toliko, kolikor jih boste dopustili svoji domišljiji, ki naj bo kljub čudnemu vremenu pomladansko navdihnjena.

Endivija z avokadom, grenivko in koromačem v solati

Potrebujemo veliko glavo endivije, 2 gomolja koromača, 4 večje šalotke ali mlade čebule, 1 velik avokado, 2 veliki grenivki, 2 žlici limonovega soka, 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol ali solni cvet, sveže zmlet poper, nekaj vejic svežega peteršilja.

Endivijo nalistamo, operemo, natrgamo na koščke in dobro posušimo. Koromač očistimo, razpolovimo in s sveže nabrušenim nožem narežemo na karseda tenke lističe. Šalotko ali čebulo zrežemo na čim tanjša kolesca. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Vse skupaj zmešamo v solatni skledi. Avokado razpolovimo, razkoščičimo in narežemo na tanke rezine, ki jih položimo na solato v skledi in pokapljamo z limonovim sokom. Vse skupaj pokapljamo še z olivnim oljem, začinimo s soljo in poprom ter nežno premešamo. Grenivki olupimo, odstranimo tudi belo kožico, nato jo razkosamo na režnje, ki jih vzdolžno prerežemo in stresemo na solato. Postrežemo kot vitaminsko bogato predjed, imenitno pa se obnese tudi kot samostojna spomladanska večerja. Kozarec dobrega vina naj ne umanjka!

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.