Ime je italijansko, iz besede brocco, kar pomeni poganjek. Njegova najbližja sorodnica je cvetača, ki je botanično pravzaprav le druga podskupina iste vrste. V resnici gre za zelenjavo, ki jo je s spretnim križanjem v severnem Sredozemlju ustvaril človek, in to v 6. stol. pr. n. št. Že od samega začetka pri Italijanih velja za edinstveno, dragoceno živilo. Drugod po svetu so ga spoznali precej pozno, v Anglijo so ga iz Antwerpna poslali šele sredi 18. stoletja, pred tem je bila hrana na Otoku očitno še pustejša kot dandanes. V Ameriko so ga ponesli prvi italijanski imigranti, a se tam nikakor ni obnesel do leta 1920, ko se je Američanom nenadoma posvetilo, da gre za odlično zel. Kuhan ima izrazitejši okus od cvetače in nekoliko spominja na šparglje, zato mu pravijo tudi špargljevo zelje. Velike količine beta karotena in vitamina C, ki jih brokoli vsebuje, se lahko pri razkuhanju izgubijo, zato pazimo, da ostane še nekoliko čvrst. Vse se vidi že po barvi, saj bo dovolj kuhan brokoli svetlo zelen in nekoliko hrustljav, preveč kuhan pa bo dobil temno zeleno barvo. S svojim posebnim okusom se brokoli odlično poda k raznim zelenjavnim juham in omakam. Za izrazitejši okus in aromo lahko brokoliju dodamo različne začimbe in dišavnice, kot so majaron, origano, timijan, bazilika, koper, imenitno pa se ujame tudi s česnom. Čeprav ga običajno skuhamo ali spečemo, je užiten in celo okusen tudi svež. Takšnega ponekod radi uživajo samega, za predjed, ampak to je gotovo precej pusta izbira. Če ga zabelimo z dobrim ekstra deviškim olivnim oljem, ščepcem soli ali solnega cveta, pa je povsem druga pesem. Zlasti če dodamo še nekaj sestavin, kot so paradižnik, sesekljana rdeča čebula, svež koriander, avokado, sok limone ali limete, in nastane odlična solata (na fotografiji).

Ljubitelji krepkejših jedi lahko v slanem kropu skuhajo polovico brokolija in polovico krompirja, ki ju pred tem narežejo na približno enake kose. Odcedimo in polovico mešanice pretlačimo, polovico pa pustimo. Pretlačeni polovici dodamo malo muškatnega oreščka in nekaj kisle smetane, da nastane čvrst pire. Temu primešamo nepretlačeno polovico, nežno premešamo in razporedimo v pomaščen ali s papirjem za peko obložen pekač. V ponvici na olivnem olju popražimo malo drobno sesekljane čebule, ki smo ji dodali timijan, in jo prelijemo po mešanici krompirja in brokolija. Če nam je ostalo še kaj smetane in kakšno jajce, vse skupaj umešamo, posolimo in prelijemo čez vsebino pekača. Tega potem za vsaj 15 minut porinemo v vročo pečico, da se površina zlato obarva. Postrežemo kot prilogo omakastim mesnim jedem ali skupaj s solato kot samostojno jed.

Zanimiva jed nastane, če brokoli drobno sesekljamo, mu dodamo polovično količino sesekljanih gob in sesekljano čebulo ter vse skupaj popražimo na olivnem olju. Temu lahko dodamo razžvrkljana jajca in spečemo fritajo ali omleto. Ljubitelji kolačkov lahko praženo mešanico skupaj z nekaj drobno narezane mocarele zamešajo v slano zmes za kolačke. V posodi gladko zmešamo mleko, sladko smetano in jajca ter vse skupaj dodamo moki s pecilnim praškom. Primešamo praženo mešanico in s tem napolnimo pomaščene vdolbinice pekača za kolačke. Za 20 minut porinemo na 200 °C, nato pa kolačke še tople postrežemo. S podobno mešanico in dodatkom mešanice skute ter kisle smetane lahko nadevamo slano pito iz krhkega testa. Brokoli se imenitno odreže tudi v zelenjavni juhi, bistri ali kremni, če vam nič od tega ne ustreza, pa si ga pripravite na svoj najljubši način.

Brokolijeva kremna juha

Potrebujemo: 400 g brokolija, 300 g krompirja, 50 g kisle smetane, morsko sol, sveže zmlet črni poper, muškatni orešček, nekaj rezin kruha, nekaj strokov česna.

V loncu zavremo 7,5 decilitra vode. Brokoli očistimo in narežemo na manjše koščke. Krompir očistimo, olupimo in narežemo kot brokoli. Narezano zelenjavo stresemo v krop, počakamo, da zavre, in kuhamo 5 do 7 minut, da se zelenjava povsem zmehča. Posodo odstavimo, vsebino pa gladko razmešamo s paličnim mešalnikom. Posodo znova pristavimo, juhi pa dodamo kislo smetano, sol, poper in malo naribanega muškatnega oreščka. Na hitro zavremo in odstavimo. Rezine kruha močneje popečemo v opekaču ali v pečici pod žarom, nato pa še vroče obilno natremo s česnom. Juho nalijemo v krožnike, zraven pa postrežemo česnove kruhke. Te lahko cele ali narezane na manjše koščke položimo tudi v juho.

Makaroni z brokolijem in lešniki

Potrebujemo: 500 g brokolija, 400 g (najbolje rdečih) makaronov, 100 g praženih lešnikov, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 30 g parmezana, morsko sol, 1 vejico bazilike, 2 stroka česna.

V veliki posodi pristavimo vodo za kuhanje testenin. V drugi posodi pristavimo vodo za kuhanje brokolija. Brokoli očistimo in razdelimo na cvetke. Lešnikova jedrca nežno opražimo v suhi ponvi, nato jih z nožem grobo sesekljamo. Krop za kuhanje testenin posolimo in vanj stresemo makarone ter jih skuhamo na zob. Brokoli stresemo v krop in kuhamo slabih 5 minut, da ostane čvrst. Sir nastrgamo. Česen olupimo in nasekljamo. Kuhan brokoli dobro odcedimo in stresemo v posodo električnega mešalnika. Dodamo olivno olje, česen in baziliko ter gladko razmešamo. Mešanici dodamo nariban parmezan in sol ter premešamo. Kuhane testenine odcedimo in jim primešamo brokolijevo omako. Jed razdelimo na segrete krožnike in potresemo s sesekljanimi lešniki.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.