Testenine po atensko

Potrebujemo: 400 g sira feta, 400 g fi leja piščančjih prsi, 250 g polnozrnatih špagetov ali poljubnih drugih testenin, 3 paprike babura, 4 srednje velike zrele paradižnike, 1 ali 2 bučki, 2 korenčka, manjši kozarec razkoščičenih črnih ali zelenih oliv, 2 večji mladi čebuli, 3 stroke česna, olivno olje, zdrobljen origano, vejico zelene, šopek sveže bazilike, morsko sol, ščepec zdrobljenega čilija, 2 dl piva.

Priprava: Čebulo drobno narežemo, česen drobno nasekljamo, paradižnik, papriko in bučko operemo in narežemo na majhne kose, zeleno nasekljamo. Mesne fileje narežemo na manjše kocke. Feto narežemo na večje kocke. V lonec ulijemo malo olivnega olja in dodamo čebulo ter pristavimo. Ko če bula postekleni, dodamo česen in premešamo. Ko zadiši, primešamo paradižnik, bučko in zeleno ter počasi duši mo na majhnem ognju. Solimo po okusu. Pristavimo lonec osoljene vode za kuhanje testenin. V ponev denemo malo olivnega olja in pristavimo. Ko se segreje, dodamo papriko in jo na močnejšem ognju med mešanjem popražimo, da robovi porjavijo. Denemo jo v skledo in postavimo na toplo, v prazno ponev pa damo koščke mesa in spet pristavimo. Pražimo in občasno premešamo. Ko tekočina povre, prilijemo pivo in premešamo. Ko pivo povre in se začne meso spet peči ter dobi lepo rjavkasto barvo, ga odstavimo in vsujemo k papriki na toplo. Ko voda za kuhanje testeni zavre, vanjo vsujemo testenine in jih po navodilih na embalaži skuhamo na zob in odcedimo. Pri mešamo jim zelenjavno omako in cele ali narezane razkoščičene olive ter pustimo na toplem. Med tem močneje segrejemo isto ponev, kjer smo pekli papriko in meso, ter vanjo čim dlje vsaksebi nadevamo kocke fete. To moramo početi na močnejšem ognju, sicer se feta začne taliti, še preden se zapeče. Med tem posolimo in grobo narežemo baziliko. Ko je feta zlato po pečena (če se malo stali, nič narobe), jo odstavimo. Na krožnike nadevamo testenine z omako, nanje pa enakomerno razdelimo pečena papriko in meso ter popečeno feto. Skupaj z listnato solato postrežemo kot samostojno jed, zraven pa ponudimo belo ali rdeče vino.