In kakor v Hrovači pri Ribnici iz fižola pečejo tudi torte, tako lahko iz jedrc arašidov pripravimo številne sladice. Če jih zmeljemo in pomešamo s stopljeno čokolado in stepeno smetano, nastane imenitna krema za čokoladno torto. Američani si dneva skoraj ne znajo predstavljati brez arašidovega masla, ki ga mažejo na kruh vsaj tako pogosto kot pri nas običajno mlečno maslo. S takšnim maslom lahko med drugim pripravimo okusno marinado za pečeno meso, z njim gostimo omake… Kakor pri nas z ječmenom, cikorijo in rožiči, tako onkraj luže z arašidi ponarejajo kavo, kakav in podobno. Ne čudi, da so prav arašidi glavna sestavina že desetletja najbolj priljubljene ameriške čokoladice. Ampak pustimo to ob strani. Iz svežih arašidov stiskajo imenitno olje, ki je primerno za pečenje v voku, saj dobro prenaša visoke temperature, hkrati pa je uporabno tudi za solate, ki jim da blago oreščkast okus. Prav prima kosilo nastane iz domačega zajca, ki ga razkosamo in popečemo na olju, mu dodamo nekaj mlete paprike in sesekljano čebulo ter česen, nato pa še na kocke narezan korenček, peteršilj, ščepec mlete kumine in pest zdrobljenih ali sesekljanih arašidov. Vse skupaj zalijemo s kozarcem vina in nekaj vode, solimo ter počasi kuhamo 90 minut. Postrežemo kakor običajni zajčji paprikaš – s širokimi rezanci ali rižem. Arašidi se lepo ujamejo s porom in piščančjim filejem. Če koščke fileja popečemo na olju in dodamo drobno narezan por in arašide ter vse skupaj na hitro popražimo, nastane hitro in enostavno pripravljena jed, ki jo postrežemo z rižem ali testeninami. Vegetarijanci arašide radi popečejo skupaj s tofujem, česnom, čilijem in ingverjem ali pa si z njim, denimo v kombinaciji z medom in čilijem, okrepijo solate. Slednje lahko brez škode zaužijejo tudi nevegetarijanci – preizkušeno!

Rezanci z arašidi in zelenjavo

Potrebujemo: 220 g ozkih azijskih rezancev (nadomestimo jih lahko z običajnimi špageti), 350 g bučk, 1 veliko čebulo, 1 rdečo papriko, 1 rumeno papriko, 150 g izluščenih arašidov, 2 žlici olivnega, sezamovega ali arašidovega olja, 4 stroke česna, morsko sol, sveže zmlet črni poper. Za preliv še 0,5 dl olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ekološko pridelano limono (zaradi lupine), 1 pekoč čili (ali zdrobljen čili po okusu), morsko sol. Za posip še majhen šopek svežega (ali žlico posušenega) drobnjaka.

Priprava: Rezance po navodilu z embalaže skuhamo na zob; za vsakih 100 gramov rezancev potrebujemo en liter vode. Papriki razpolovimo, razsemenimo in narežemo na koščke. Bučke očistimo in neolupljene zrežemo na koščke. Arašide razpolovimo. Česen olupimo in nasekljamo. Čebulo olupimo in zrežemo na drobne kocke. V voku ali veliki ponvi segrejemo olje, na katerem med mešanjem tri minute pražimo čebulo, papriko in česen. V vok dodamo narezane bučke, potem sestavine pražimo toliko časa, da so kuhane na zob, hkrati pa porjavijo. Vmes jih nekajkrat premešamo. Čili razpolovimo očistimo (ljubitelji zelo pekočega semen ne odstranijo) in drobno sesekljamo. Limonino lupino drobno naribamo. Drobnjak drobno narežemo, potrebujemo ga za tri žlice. Preliv pripravimo tako, da v skodelici zmešamo olje, tri žlice limonovega soka, balzamični kis, limonovo lupino, čili in drobnjak. K zelenjavi stresemo arašide, sol in poper ter pražimo še minuto. Rezance previdno pomešamo z zelenjavo ter vse skupaj pražimo le toliko časa, da se segrejejo. V vok ali ponev nalijemo preliv. Premešamo in odstavimo. Postrežemo kot toplo predjed, malico ali lažjo glavno jed, skupaj z na trakove narezanim popečenim piščančjim filejem ali popečenimi koščki govedine pa dobimo okusno glavno jed.