Papaje so prvotno gojili v Srednji Ameriki. Kolumb jih je imenoval sadež angelov. Španci so jih raznesli po vsem tropskem in subtropskem pasu. Za rast potrebujejo vlago in vročino. Obstajata dve vrsti papaj: z rdečim in rumenim mesom. Prve so bolj sladke in bolj razširjene, meso drugih je bolj čvrsto.

Zrele papaje uživamo surove. Izberemo sadeže, ki so mehki. Uporabljamo jih lahko tudi za sladoled, žele ali druge sladice. Nezrele papaje pa lahko kuhamo v kariju, solatah ali celo juhah. V tajski kuhinji so sestavni del solat, v Indoneziji pa jedo tudi njene liste in cvetove. Užitna so tudi črna, kot zrno popra velika semena, ki imajo oster okus, a v večjih količinah povzročajo prebavne motnje. Ima pa papaja zanimivo lastnost – sadež vsebuje encim papin, ki mehča meso. To lastnost so poznali že stari Maji, ki so papajo uporabljali v zdravilstvu za prečiščevanje črevesja.