Z jajci in limono nad oslabela pljuča
V starih kuharskih knjigah se najdejo tudi nenavadni recepti za zdravilne pripravke iz jedi. Med njimi je tudi krepčilna pijača za slabotne in na pljučih bolne iz Praktične kuharice iz leta 1955. Pijača je res nenavadna in imeti mora neprijeten okus. Narejena je iz jajc, limoninega soka, sladkorja in konjaka. To se sliši okusno, toda pet surovih »lepih svežih jajčk« v limoninem soku pustite stati teden dni. Prve štiri dni naj stojijo v temni posodi v shrambi, vsak dan pa jih je potrebno obrniti. Hkrati naj bo ob njih tudi kozarec sladkorja, najbolje kandiranega sladkorja, prelit s konjakom. Po štirih dneh konjak vlijete v posodo z jajci, ki ste jih prenehali obračati. »Deveti dan prerežite s čistim in ostrim nožem ali kakšnim drugim predmetom notranjo jajčno kožico, da se vsebina razlije in pomeša med ostalo tekočino,« je zapisano. Preostale jajčne lupine strete in jih vmešate v tekočino. Nato skozi krpo vse skupaj precedite v stekleničke, ki jih spravite v temen prostor. »Pred uporabo steklenico dobro pretresite, ker se apno rado usede na dno. Biti mora pomešano med ostalo tekočino. Tekočina se jemlje trikrat dnevno po čajnih žličkah pred jedjo. Uživali naj bi jo slabotni ljudje, tudi otroci.«