Svoja vina je na pokušino postavilo več kot 60 vinarjev in vinogradnikov iz treh vinorodnih slovenskih dežel in zamejstva v Italiji. »Festivalsko dogajanje smo popestrili s strokovnimi referati in vodeno degustacijo. Organiziramo ga predvsem z namenom razvijanja kulture pitja vin, obenem pa je to tudi priložnost za druženje med pridelovalci in ljubitelji vin,« je povedala Dejana Baša, vodja projekta. Tokrat so se predstavili tudi pridelovalci oljčnega olja iz Goriških brd, Goriške in Slovenske Istre. S svojimi dobrotami pod geslom Okusimo Goriško pa so presenetili člani gostinske sekcije območne obrtne zbornice Nova Gorica, ki so se jim pridružili zasebni pridelovalci pršutov, salam in pancete ter članice Turističnega društva Šempas.
Z avtohtonimi sortami nad kulturo pitja
Dvodnevni festival vin v Šempasu v spodnji Vipavski dolini, ki ga je sedmič zapored pripravila Turistična zveza TIC Nova Gorica v sodelovanju z novogoriško občino in krajevno skupnostjo Šempas, je privabil več kot tisoč obiskovalcev. Tokrat so ga poimenovali Žlahtna dediščina Slovenije - druženje z domačimi, udomačenimi in avtohtonimi sortami.