Obstaja več kot sto različnih vrst guav. Rastejo na drevesih, sadeži pa so lahko veliki od štiri do dvanajst centimetrov. Imajo trdo lupino, ki je zelene ali rumene barve. Po obliki res spominjajo na limone. Lupina je lahko grenka ali pa sladka, odvisno od vrste guave. Notranjost sadeža je navadno rožaste barve in sladko-kislega okusa. Ker po okusu spominja na jagode in hruške, sadež v Pakistanu imenujejo amrood, kar v arabščini in turščini pomeni hruška. V večini dežel sadeže jedo surove, narezane na četrtine, lahko jih celo začinijo s čilijem. V Pakistanu je guava nacionalni sadež, posebno priljubljen pozimi. V Mehiki jih narezane zmešajo z vodo v neke vrste guavino limonado. To je priljubljena poletna osvežitev. V Braziliji iz sadežev in listov guave naredijo poseben čaj. Na Tajvanu so skupaj z omako iz suhih sliv priljubljen prigrizek v vročih poletnih nočeh. Ker ima sadež veliko pektina, ga veliko uporabljajo za izdelovanje gumijevih bonbonov in marmelad.