Kuhanje na ljubljanskih ulicah

Od sredine maja do oktobra se bo kuhalo na ljubljanskih ulicah. Natančneje na Pogačarjevem trgu, in to vsak petek od devetih zjutraj do sedmih zvečer. V okviru projekta Odprta kuhna se bodo vsak teden, kadar bo lepo vreme, tam predstavile slovenske gostilne in s svojimi dobrotami razveseljevali mimoidoče. Skupaj naj bi se tako predstavilo skoraj 50 gostiln, med njimi Hiša Franko, Krištov, Raduha, Gostilna Ruj, Jezeršek, Luka Gourmet, Valvasor in druge. Poleg slovenske hrane bodo predstavili tudi indijsko, japonsko, turško in egipčansko. Obljubljajo, da bodo cene primerne za vsak žep.

Okusi vipavske doline v dvorcu Zemono

V dvorcu Zemono vsako leto organizirajo gurmansko prireditev Okusi na Vipavskem. Letos jo bodo pripravili 5. in 6. maja. S svojimi najboljšimi vini se bo predstavilo 36 vinarjev Vipavske doline, gostili pa bodo tudi vinarja s Krasa. Poleg tega bodo predstavili tudi prave francoske šampanjce marguerite guyot. Svoje izdelke bodo predstavili tudi domači proizvajalci sira, medu, mesnin, pekovskih izdelkov in zelišč. Njihove izdelke bo mogoče kupiti na vipavski tržnici, ki bo za obiskovalce odprta na Zemonu pod arkadami. V ponedeljek bodo poskrbeli za vrhunsko kosilo, ki ga bosta poleg domačega mojstra Tomaža Kavčiča (na sliki) pripravljala legendarni italijanski mojster Emanuele Scarello iz restavracije Agli Amici iz Vidma in Stefano Blasotti iz restavracije Trattoria Risorta di Muggia. Cena vstopnice za festival je petnajst evrov, kar vključuje tudi toplo jed, ki jo bo za vas pripravila Gostilna pri Lojzetu, dvorec Zemono.

Koliko hrane lahko kupite za pet dolarjev

Hrana je dobrina, ki bi morala biti dostopna vsem. Toda za kakšno ceno? Zanimivo je primerjati, koliko hrane si lahko v različnih državah po svetu kupite za pet dolarjev. Recimo banan. V ZDA lahko za ta denar kupite 3,8 kilograma banan, v Franciji 2,2, v Etiopiji pa kar 11 kilogramov. Za ta denar največ kave dobite v Indiji, največ riža pa v Afganistanu. Največ jajc lahko kupite na Kitajskem: 57, medtem ko jih na Švedskem lahko le 15. Pri hamburgerjih ste na najboljšem v Rusiji, kjer za pet dolarjev dobite dva, v Avstraliji pa za enako ceno le enega. S pivom pa je tako, da ga največ dobite na Kitajskem, kar 12 steklenic, na Japonskem pa se za pet dolarjev dobili le eno.

Pivo iz slonjih kakcev

Lani je na svetovni trg prišla kava iz slonjega blata. S ceno tisoč dvesto evrov za kilogram je prekašala slovito kavo kopi luwak, narejeno tako, da semena kave prebavijo cibetovke. Očitno jih dobro prebavijo tudi sloni. Sedaj je japonska pivovarna Sankt Gallen na trg poslala še pivo, narejeno iz slonjih kakcev. Čeprav so ga začeli prodajali prvega aprila, ne gre za šalo. Pivo un kono kuro je prav tako narejeno iz kavnih zrn, ki jih prebavijo sloni. Poskusno serijo piva so ljubitelji razgrabili v nekaj minutah in vsi so bili navdušeni nad okusom, češ da je topel in prijeten. Za zdaj izdeluje pivovarna pivo v omejenih količinah in še ne razmišljajo o tem, da bi ga uvedli v redno proizvodnjo.