O izvoru recepta so si eni in drugi edini le, da so torto prvič naredili za rusko primabalerino Ano Pavlovo, ko je bila sredi dvajsetih let 20. stoletja na turneji po Avstraliji in Novi Zelandiji. Biografi Pavlove so zapisali, da ji je tako torto naredil kuhar v hotelu v novozelandskem Wellingtonu, ko si je balerina zaželela lahko, nizkokalorično sladico. To naj bi se zgodilo leta 1926. Torta je postala tako popularna, da so do srede tridesetih let v zelandskih kuharskih knjigah našteli že več kot 600 receptov za to torto. Avstralci pa seveda trdijo, da so jo prvi naredili oni. Tudi za rusko balerino, a v hotelu Esplanade v avstralskem Perthu, leta 1926 seveda. Tudi v Avstraliji je torta požela val navdušenja in do leta 1935 je bila že v vseh avstralskih kuharskih knjigah.

Ne glede na to, kdo je prvi naredil torto pavlovo, je to odlična romantična sladica – kot nalašč za valentinovo.