Delček arabske kulinarične tradicije lahko sladokusci občasno poskusijo v Ljubljani, ko se v kuhinjo zaprejo »palestinski Slovenec« Abid Shaar ter njegovi hčerki Hana in Alja ter skupaj ustvarijo prave haremske pojedine.

Od falafla in humusa, polpeta in omake iz čičerke, ki sta del vsakega arabskega jedilnika, do bolj prefinjenih arabskih specialitet, kot so sarmice iz trtinih listov, juha iz leče, kroglice iz kozjega jogurta, gratinirana riba s sezamovo omako tahino, piščančji zavitki po arabsko in mleto meso v bučkini sračjki. Priprava teh jedi je zahtevnejša, zato se na krožnikih znajdejo le ob praznikih in praznovanjih. Vsakodnevne ali praznične, vsem so skupne tradicionalne sestavine: sezam, čičerka, pšenica, leča, okra, jajčevci, ječmen, jogurt, jagnjetina, piščančje meso, peteršilj, olivno olje… Začinjeno s tipičnimi začimbami (koriander, kardamom, kumina…), pomazano s tradicionalnim arabskim kruhom in zabeljeno s sladicami, kot sta žepek, nadevan z rožno kremo, in rižev narastek, oblit z rožičevim medom.

Gurmansko razvajanje spremlja še en nepogrešljiv del orientalske kulture – ples. Zapeljivi gibi plesalk so kot nalašč za predah med vedno novimi jedmi, ki prihajajo iz kuhinje. Iz posebej prirejenega kotička, ki spominja na arabsko dnevno sobo, pa se vije opojen vonj vodnih pip. Trije kuharji, tudi sami veliki ljubitelji dobre hrane, tako dobro razvajajo vse čute svojih obiskovalcev, da se njihove pojedine ne bi branili niti sultani in šejki.

Sladokusci vseh vrst bodo lahko skrivnosti arabske kuhinje znova odkrivali že v začetku marca, ko družina Shaar v LP baru pripravlja novo poglavje arabske kulinarične pravljice.