V tej glineni posodi zakurijo ogenj, peči pa so dolgo zelo vroče. V peč nato položijo hrano, ki je izpostavljena tako direktnemu ognju kot vročemu zraku in vroči glini. Ploščati kruh naan ali roti denimo le nalepijo na glineno stranico peči. Za peko mesa lahko uporabljajo mrežo, nameščeno na vrhu peči, ali pa kose mesa natikajo na dolge palice in jih vstavijo v peč.

Najbolj znana jed iz takšne peči je seveda tandoori piščanec. Kar ne pomeni nič drugega kot piščanec, spečen v tej peči. Jed izhaja iz indijske pokrajine Pandžab, kjer imajo v vaseh še vedno skupne tandoori peči. Piščanec je mariniran v posebni mešanici začimb značilne rdeče barve, ki se tudi imenuje tandoori. To so preprosto začimbe za meso, pečeno v tandoori peči, in jih lahko kupite tudi v specializiranih trgovinah pri nas. Tako lahko doma, čeprav nimate tovrstne peči, tandoori piščanca spečeta na navadnem žaru ali v ponvi. Prav tako bo okusen.