Med najbolj zanimivimi so bili proizvajalci in prodajalci z juga Italije, ki so imeli pred časom še manj razvito proizvodnjo, zdaj pa je med njimi zavidljivo število ekoloških ali celo ekstremnih, torej biodinamičnih kmetovalcev. Bazilikata, Sardinija, Sicilija in Kalabrija oziroma njihovi prodajalci so ponujali olive, olje, namaze iz oliv in v olivno olje vloženo zelenjavo. Medtem, ko so lahko obiskovalci v drugem nadstropju, ki je bilo posvečeno zgolj pridelkom iz Umbrije, dobili tudi marmelade, piškote, in čokoladne priboljške. Vse ponujeno je bilo na očeh, nekaj samo za pokušino, večina pa po sejemskih cenah, torej zelo znižano tudi za domov. Prepričali so nas biološko olje Centonze s Sicilije in biološko olje Barranca iz Kalabrije. Iz Apulije pa smo kupili namaz iz sušenih paradižnikov v olivnem olju, cvetače v olivnem olju in marmelado iz višenj konzorcija Tesoro di Puglia. Kor rečeno – za drobiž. O velikem tržaškem festivalu smo dve ali tri rekli tudi z Erikom Starcem, zamejskim kmetovalcem, oljkarjem, ki je na svojem prostoru gostil Joška Sirka, ki v Brdih prideluje tudi kis. Povedal nam je, da je nad sejmom tako navdušen, da sodeluje na njem od vsega začetka. Starec, ki s svojim oljem mimogrede oskrbuje pomembne Michelinove restavracije v Italiji, pravi, da se kakovost ponudbe in ponudnikov na salonu vsako leto dviguje. Več kot očitno je, da se dvigujeta tudi kakovost in na žalost cena olj z juga Italije, ki so menda nekaj malega bolj mastna. »Naše oljke so aktivne, južne pa se imajo lepo kot na kavču,« pravi Starec, ki vseeno misli, da je boljša butična proizvodnja, kakršno konec koncev ponuja tudi sam. Letos pri Starcu prodajajo tudi mešano olivno olje, ki so ga pridelali kmetje na Goriškem, oni pa so ga samo stisnili. Kot smo omenili na začetku, olivno olje vse bolj prihaja, Erik Starec pa pravi: »Interes za olivno olje in razumevanje tega olja sta se v zadnjih desetih letih povsem spremenila. Vse gre samo še gor.« Je pa res, da gre gor tudi slovenski kmetiji Starec v Italiji, poleg olj so imeli na sejmu originalno čokoladno torto Trst, ki jo pripravijo z oljem Starec. Imajo nekaj vrst krem za telo, jasno iz svojega olja, nobenega dvoma pa ni, da bo v kratkem zaživela tudi njihova osmica v Boljuncu nad Trstom. In ob tem razglasitev najboljših letošnjih olj na sejmu niti ni tako zelo pomembna. Gre za lahko sadno olivno olje zadruge iz Sardinije Olivicoltori Valle Del Cedrino iz Orseija, srednje sadno olje kmetije Il Colle di Paoletti Flavia Verde iz kraja Bagno a Ripoli v Toskani in intenzivno sadno olje kmetije Salvatore Stallone iz Giovinazza v Apuliji.

Prispevek je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.