Čeprav mu pravimo grški jogurt, ni rečeno, da so ga res izumili Grki. Pravzaprav se ne ve, od kod izvira, jedo pa ga narodi na vzhodu Sredozemlja in na Bližnjem vzhodu – od Grčije do Armenije, od Turčije do Egipta. V Grčiji ga uporabljajo za pripravo tzatzikija, omake iz jogurta in kumar, kot desert pa v kombinaciji z medom ali kandiranim sadjem. V Turčiji se imenuje süzme yogurt in je del turškega zajtrka z olivami. Podobno z olivnim oljem in začimbami ga jedo tudi v arabskih deželah, imenujejo ga labni. Ob tem jedo nevzhajan kruh. V zalivskih državah precejen jogurt proizvajajo tudi iz kameljega mleka. Zmešan z vodo, posoljen in začinjen s svežo meto služi kot osvežilni napitek leban, v turščini ayran.
Najboljši jez medom
Včasih v receptu naletimo na sestavino grški jogurt. Ko v jed namesto tega vkuhamo običajni jogurt, nekako ne deluje prav. Čeprav se zdi neverjetno, je med našim in grškim jogurtom velika razlika. Ne le v mleku – grški je navadno ovčji, čeprav je popularen tudi kravji – temveč v njegovi konsistenci. Grški jogurt je precejen skozi gazo, zato je bolj gost, smetanast, skoraj podoben mlademu siru, a z okusom jogurta. Precejen jogurt ima tudi daljši rok trajanja kot običajni, zato ni čudno, da ga uporabljajo v deželah z vročim podnebjem.