Kamor koli pride, ga sprejmejo kot zvezdnika. Tudi včeraj, ko se je le dobro uro po pristanku v Sloveniji družil z novinarji in povabljenci, ni bilo nič drugače. V spremstvu štirih kuharskih dvojnikov ga je ob prihodu v dvorano pospremil bučen aplavz množice in soj bliskavic z mobilnih aparatov. S svojimi peroksidno belimi lasmi, debelimi hipsterskimi očali, predvsem pa s preprostimi recepti, ki jih začini tudi s šarmom, velja trenutno za enega najbolj vročih kuharjev na televizijski postaji 24Kitchen. 46-letni van Veen v kar štirih oddajah ljudi navdušuje s svojim nič kaj zvezdniškim pristopom.

»Čas ni več naklonjen rockovskim zvezdnikom,« se je ob prihodu van Veena pošalila voditeljica šovovskega kuhanja Anja Križnik Tomažin. Slavni nizozemski kuhar, ki ga vsi poznajo kar preprosto kot Rudolpha, je tudi ob takšni najavi ohranil svojo skromnost. »Kuhanje je bolj varno kot rock'n'roll. Kuharske oddaje lahko gledate z vso družino. Povezujejo tri, morda celo štiri generacije družine, ki v kuhanju vidijo konjiček za prosti čas,« je odvrnil na vprašanje, zakaj so kuharske oddaje postale tako priljubljene.

Dolgih predgovorov Rudolph včeraj ni imel. Kar hitro se je brez filozofiranja spravil za štedilnik in začel pripravljati dve preprosti jedi, ki jih lahko za domačim goriščem ponovi vsakdo. Slabih sto povabljencev se je iz zadnjih kotov dvorane hitro premaknilo bliže delovni površini. Slavnemu kuharju se mora pod prste gledati od blizu, je obveljalo.

»Najprej vam bom skuhal nekaj havajskega. A veste, kakšna kuhinja je havajska?« je Rudolph vprašal občinstvo. »No, tudi na Nizozemskem ne vemo, kaj je havajska kuhinja,« je dejal in omenjal, da si največ ljudi pod to kuhinjo predstavlja zgolj havajsko pico ali piščanca z ananasom iz pločevinke. »Nekega večera sem se spraševal točno to, kaj je havajska kuhinja. Odločil sem se, da obiščem Havaje,« je razlagal, kako je na lastno pest, z nosom, brbončicami in kulinaričnim smislom za odkrivanje novega spoznal skrivnosti otoške kuhinje.

Kuhinjo pacifiškega otoka, ki je po Rudolphovem mnenju civilizacijska vez med Ameriko in Azijo, odlikujejo sveže in zdrave sestavine. In prav takšen obrok je kot predjed pripravil včeraj. V dobrih petnajstih minutah je pod budnim očesom množice pripravil zdrave havajske piknik zavitke, nekakšno neribjo izpeljanko sušija. Na nori liste je kot vezivo položil majhne kepice suši riža. Nanje je narezal trakove solate, dodal sveže pripravljeno rakovo solato z majonezo, svojo mojstrovino pa je dokončal z rezinami dobro zrelega manga in kumaric. Le še prgišče slanih arašidov je potresel po vrhu in – »voila«, stvaritev je bila pripravljena za pokušino.

Glavna jed je bila nekoliko bolj plemenitega okusa, a še vedno izjemno preprosta za pripravo. Na meniju se je znašla šampanjska rižota. Kuhalnice za mega rižoto v metrski ponvi sta mu prišla pomagati vihteti Alenka Godec in Filip Flisar, sicer njegov veliki oboževalec. Po dvorani je hitro zadišala pražena čebula, za katero je Rudolph opozoril, da mora biti pražena nežno, zgolj do rumene barve. Po dodanem rižu in zalitjem s šampanjcem se je nizozemski kuharski mojster ločil od svojih delovnih pripomočkov ter mešanje prepustil športniku in estradnici.

Napočil je čas za druženje in slikanje z oboževalci. Ti so se kot pri papeški avdienci lepo postrojili v vrsto in potrpežljivo čakali na svojih nekaj minut, nekaj stavkov s kuharsko televizijsko pop ikono. Za vsakega je premogel nasmešek in kratek pogovor. Prav nevsakdanje za pop ikone.