Ta je široka in okrogla in ima odprt vrat. To je potrebno, da se vino tudi nadiha, da se težji vonji, ki so nastali v vinu, razkadijo. Dekantiranje je potrebno pri starejših in arhivskih vinih, ki so bila dolgo časa v steklenici. Med vina, ki zahtevajo dekantiranje, je portovec, ki ima navadno kar veliko usedline. Dekantirajo se tudi težka rdeča vina, ki jih je potrebno odpreti nekaj ur pred pitjem, da se prezračijo. Edina stara vina, ki ne potrebujejo dekantiranja, so stari rdeči burgundci.

To velja tudi za mlada in še nezrela vina. Sam postopek je preprost, potrebno je paziti, da vino v dekanter zlijemo počasi, tako da teče ob strani. Pri dekantiranju se lahko uporabi tudi filter. Prav tako so lahko steklenice za dekantiranje različnih oblik in dizajna. Pogosto so namreč kristalni dekanterji svojevrsten namizni okras. Če doma nimate dekanterja, a se vam zdi, da bi rdeče vino, ki ste ga izbrali, potrebovalo prezračevanje, si lahko pomagate kar z navadnim vrčem.